2 boetes per dag voor langparkeren op Shop&Go-plaatsen

Op 29 april 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit

In 2018 werden er elke dag gemiddeld 2 boetes uitgedeeld aan chauffeurs die langer dan 30 minuten parkeerden op een Shop&Go-plaats in het centrum van Aalst. “Dat is veel, zeker als je weet dat je meestal geen boete krijgt als je het halfuur maar kort overschrijdt”, zegt gemeenteraadslid Caroline De Meerleer. 

Sinds begin 2018 vind je in het winkelhart van Aalst Shop&Go-plaatsen, waar je tussen 09:00 en 18:00 een halfuurtje gratis kan parkeren terwijl je een boodschap doet. Je hoeft geen ticket te nemen, want sensoren in het wegdek registreren de aanwezigheid van je voertuig en versturen pas na een halfuur een signaal naar de parkeerwachters.
 
Sommige gebruikers van een Shop&Go-plaats overschrijden de maximale termijn van een halfuur. In 2018 werden tussen 09:00 en 18:00 wel 17.576 parkeersessies geregistreerd van meer dan 30 minuten. Het grote merendeel van de chauffeurs kreeg géén retributie, omdat de toegestane parkeerduur maar kort overschreden werd. Toch werden er vorig jaar ook 709 retributies uitgeschreven, zo’n 2 per dag. Een retributie bedraagt 50 euro.
 
“Dit is echt een aandachtspunt”, zegt De Meerleer. “We moeten de cijfers in detail bekijken, want deze specifieke plaatsen zijn in het leven geroepen voor mensen die even in een handelszaak iets gaan kopen. Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat mensen een boete krijgen omdat ze dit relatief nieuwe systeem nog onvoldoende kennen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is