143.500 euro voor extra camera's maar (voorlopig) niet op Rechteroever

Op 6 februari 2019, over deze onderwerpen: Politie, Veiligheid

Het Nieuwsblad

 

Aalst trekt 143.500 euro uit voor extra camera's in de Sint-Jorisstraat, in de tunnel onder de Gentsesteenweg en aan Utopia. Ook de Molendries en de Hoveniersstraat zijn vragende partij, maar daar is voorlopig nog geen geld voor.

“Hoe meer, hoe liever.” Een bewoner van de Hoveniersstraat windt er geen doekjes om als de vraag komt of extra camera's in de wijken op Rechteroever wenselijk zijn. “Om de criminaliteit tegen te gaan”, benadrukt Yves V. (48) “Mijn dochters en mijn vrouw durven 's avonds niet meer buiten te lopen. Ik woon hier negentien jaar en het wordt hier met de dag slechter.”Dat er op oudejaarsavond veertien autoruiten werden vernield, zit er nog vers in het geheugen. Er hangen twee openbare camera's op Rechteroever. Die maakten beelden van het vandalisme, maar onder meer door de gebrekkige kwaliteit van de opnames konden de vermomde daders niet herkend worden.“Er moeten zeker en vast meer camera's komen”, zegt Julien D'Haeseleer (56). “Over de politie mogen we niet klagen, want ze passeren hier regelmatig sinds er zoveel auto's vernield werden. Ze mogen dag en nacht patrouilleren wat mij betreft.”Bij Vishandel Boel aan de Varkensmarkt merken ze er minder van: “Ik weet niet wat er 's avonds gebeurt, maar overdag zijn er weinig problemen.”In de jongste gemeenteraad vroeg Johan Van Nieuwenhove (Vlaams Belang) om bijkomende camera's te plaatsen op Rechteroever. “De politiepost op Rechteroever is op dit moment maar een drietal uur per dag bemand”, zei Van Nieuwenhove. “Zeker in het weekend zou daar 's nachts minstens een van de permanentieploegen aanwezig moeten zijn.”

Nachtelijke permanentie

Aalst trekt 143.500 euro uit voor extra openbare camera's in de begroting: die komen in de Sint-Jorisstraat, aan Utopia en in de nieuwe tunnel. “Als we camera's op Rechteroever willen, zal daar in extra budget voor voorzien moeten worden”, zeiburgemeester Christoph D'Haese (N-VA) in de gemeenteraad.De burgemeester zei ook dat hij geen voorstander is van een nachtelijke permanentie in de wijkpost. “Ik heb liever mijn politiemensen op straat dan twee mensen alleen in een commissariaat achter te laten 's nachts. Er is ook de klok rond onthaal in de Beekveldstraat. We intensifiëren de nachtelijke patrouilles en gaan over tot het versneld aanwerven van extra politiemensen.”Dinsdag bevestigde D'Haese ook dat er nog meer camera's komen. “De komende jaren zullen oude camera's vervangen worden door nieuwe. Er komen er ook bij, zeker ook op Rechteroever. Onze mobiele camera's zullen ook meer richting Rechteroever georiënteerd worden.”In de Hoveniersstraat vinden ze dat een goed idee. “Het is hier eigenlijk niet meer leefbaar”, reageert Sabrina Van den Hoeck (33). “Binnenkort is het carnaval: wij durven onze auto niet te laten staan uit schrik dat hij weer vernield zal worden.”“Ik ben ook bang dat mijn auto eens kapotgemaakt zal worden”, zegt Sercan Sogutlu (21). “Er zijn nu ook veel meer vechtpartijen dan vroeger. Het racisme in Aalst is ook wel toegenomen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is