1,1 miljoen euro subsidie vanuit Vlaanderen voor het belfort in Aalst

Op 18 januari 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed, Toerisme

In kader van het plan “Vlaamse Veerkracht” kent de Vlaamse Regering een investeringssubsidie toe voor het belfort in Aalst, dat aanzien wordt als culturele topinfrastructuur. Dit heuglijke nieuws werd door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) na goedkeuring op de ministerraad van afgelopen vrijdag bevestigd aan Aalsterse schepen van Toerisme Caroline De Meerleer (N-VA) en schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA). “Nu kunnen we starten met de vooropgestelde plannen rond de publieksontsluiting van ons belfort uitvoering te geven.” 


Even terug in de tijd: de publieksontsluiting van het belfort past binnen het Strategisch Beleidsplan Toerisme van de stad Aalst, dat opgemaakt werd in 2018.  Dat Strategisch Beleidsplan uit de expliciete ambitie om Aalst te ontwikkelen als een toeristische bestemming. In het beleidsplan wordt onder meer het historisch karakter van de stad Aalst als een belangrijke troef gezien en wordt de valorisatie en publieksopenstelling van een aantal erfgoed ‘points of interest’ naar voren geschoven.  Met de publieksontsluiting van het belfort wil de stad het uitzonderlijke erfgoed op een eigentijdse en toegankelijke manier tonen aan een breed publiek. Deze doelstelling werd opgenomen in het bestuursakkoord 2019 – 2025.  


In 2019 werd werk gemaakt van een subsidiedossier dat bij het FoCi (Fonds Culturele Infrastructuur) werd ingediend. Het dossier haalde het toen net niet, maar werd door de stadsdiensten herwerkt voor indiening in 2021. En met succes. 


De totale kost wordt geraamd op 2,4 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan zal gaan naar bouwkundige werken, technieken, duurzaamheids- en toegankelijkheidsingrepen, maar ook naar het integreren van het ‘verhaal van de macht’, dat doorheen het ganse gebouw op een hedendaagse manier zal worden verteld. 


 “Met de subsidie die de Vlaamse Regering toekent zal het belfort samen met het gebedshuisje ingericht kunnen worden zodat het gebouw permanent kan opengesteld worden voor het publiek,” zegt Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. “En dat is belangrijk want het belfort vertelt een stuk van onze geschiedenis. In de toekomst zullen cultuurliefhebbers en families met kinderen de kans krijgen om ondergedompeld te worden in het verhaal van het belfort aan de hand van een interactieve inrichting die alle zintuigen prikkelt, een persoonlijke en ervaringsgerichte storytelling en verdiepende informatie”. 


“Ons belfort beschikt over een aanzienlijke toeristische aantrekkingskracht. De beslissing van de Vlaamse Regering om voor deze investering de nodige middelen in te zetten, is het bewijs dat de ontsluiting van het belfort niet alleen door het lokale stadsbestuur als belangrijk wordt aanzien”, aldus schepen van Toerisme Caroline De Meerleer. “De investering moet ertoe leiden dat we tegen einde 2024 over een toegankelijk en familievriendelijk belfort beschikken waar de bezoeker kennis kan maken met de uiteenlopende betekenissen van dit gebouw voor onze stad en haar bewoners”. 

 
“Het stadsbestuur maakt werk van het zogenaamde ‘museumlandschap’: bepaalde verhalen moeten een eigen locatie krijgen”, vult Karim Van Overmeire, schepen van Erfgoed, aan. “Dan is het belfort natuurlijk de ideale plaats om het verhaal van Iwein van Aalst – het verhaal van de macht – te vertellen. Dit verhaal is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van onze stad en dat geldt evenzeer voor het belfort. De twee lijken dus voor elkaar gemaakt. Deze subsidie zorgt er mee voor dat we dit boeiende verhaal in een ideaal kader zullen kunnen brengen.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is