"Toeval, en wij menen wél wat we zeggen"

Op 11 december 2017

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Vlaams Belang in Aalst heeft zijn verkiezingscampagne op gang getrapt met identiek dezelfde slogan waarmee Maarten Blommaert in 2012 als lijstduwer voor N-VA de kiezer mee probeerde te overtuigen. "Niet zo origineel", vindt Blommaert. Vlaams Belang zegt dat het 'puur toeval' is. "En in tegenstelling tot Maarten Blommaert van de N-VA menen wij wat we zeggen", zegt Steve Herman van VB.

Met veel bombarie kondigde Vlaams Belang vorige week de start van de verkiezingscampagne aan. Op de VB-affiches, die we de komende weken in het straatbeeld zullen zien verschijnen, proberen de Vlaams- nationalisten de kiezer te overtuigen met 'Aalst moet Oilsjt blijven'. "Zonder identeit geen thuisgevoel, zonder thuisgevoel geen verbondenheid. 'Oilsjt' is een unieke stad met een unieke mentaliteit en een groot rechtvaardigheidsgevoel. 'Nen Oilsjteneer' is fier op zijn stad. Met de grootstedelijke problematiek waarmee onze stad steeds meer te kampen krijgt, voelen vele Aalstenaars zich steeds minder en minder thuis in onze stad. Een jammerlijke evolutie waar de zogenaamde 'kracht van verandering' niets heeft voor gedaan, wel integendeel", aldus Vlaams Belang-voorzitter Steve Herman.

Komst De Gucht

De slogan blijkt echter gekopieerd van de partij die voor 'De Kracht van de Verandering' staat. Maarten Blommaert, tegenwoordig gemeenteraadslid in Aalst en voorzitter van intercommunale Ilva, kwam in 2012 als lijstduwer van N-VA op met de slogan 'Aalst moet Oilsjt blijven'. "Ik ken dat ergens van", reageerde Maarten met een knipoog toen Steve Herman zijn affiche op Facebook deelde. "De slogan was in 2012 een kwinkslag naar de komst van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) naar Aalst. Zou Aalst een burgemeester krijgen die geïmporteerd was uit Berlare? Vandaar 'Aalst moet Oilsjt blijven. Het was ook een reactie op de verfransing van de stad", zegt Blommaert.

Weinig origineel

Blommaert vraagt niet aan Vlaams Belang om de slogan te verwijderen. "Ik stoor mij daar niet zo erg aan, maar ik vind het wel niet zo origineel. Indertijd leverde het me heel wat persaandacht op. Op een locatie had men mijn affiche met 'Aalst moet Oilsjt blijven' boven een bord met 'De Kracht van Verandering' gezet. De media vroegen zich af wat ik nu eigenlijk wou", zegt Maarten.

Steve Herman van Vlaams Belang ontkent dat hij de slogan heeft gekopieerd. "Het is puur toeval en als er al iemand die slogan heeft gekopieerd dan is het Maarten Blommaert zelf. Wij gebruiken die woorden al jaren in onze speeches. Wij menen wat we zeggen en de N-VA niet. De bendes, het geweld en de onveiligheid in Aalst, de N-VA-burgemeester doet daar weinig tegen. Het zal er niet op verminderen", zegt Herman.

RUTGER LIEVENS ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is