U bent hier
Alsof markt nooit verhuisd is
"Ik mag hier toch rijden met mijn auto?", vroeg Elvire Masine nadat ze op weg naar de Hopmarktparking al enkele tientallen meters stapvoets achter een wandelend koppel marktbezoekers reed. Ze was een van de vele bestuurders die niets begrepen van de verkeerssituatie op het plein. Wie zich wil parkeren moet niet alleen zeer traag rijden tussen al het volk, maar ook vooral goed uitkijken en laveren tussen mensen met kinderwagens en/of boodschappen, oude dametjes die een praatje slaan in het midden van de straat, fietsers, en meer van dat. Olivia Temmerman staat met haar kraam aan het standbeeld van koningin Astrid, op de plaats waar de bloemenmarkt en de vleesmarkt beginnen. Zij staat verwonderd te kijken naar wat zich afspeelt op het deel van het Keizersplein dat nu voorbehouden zou moeten zijn voor auto's. "Auto's draaien en keren, en moeten uitkijken dat ze niemand aanrijden. Ik heb hier al wat gezien", zegt ze. Volgens haar hadden ze de groentemarkt nooit mogen verhuizen. De mensen zijn het gewoon over het Keizersplein te wandelen op zaterdagvoormiddag, en de markt was daar volgens haar beter gebleven. "Iedereen klaagt, vraag het aan een marktkramer en hij zal je zeggen dat hij terug wil naar hoe het vroeger was", vertelt Olivia.
Voetpad in slechte staat
Ook bij andere marktkramers hoor je hetzelfde verhaal. "Waarom moest de groentemarkt weg van het Keizersplein? Om de Hopmarktparking bereikbaar te houden? We hebben al een grote parking hier op een steenworp, de Keizershalparking. Hopelijk kunnen we na de werken terugkeren naar de oude situatie", is te horen op de bloemen- en vleesmarkt op het Keizersplein. Marktbezoekers wandelen tussen het Vredeplein en het marktgedeelte van het Keizersplein over een zone waar de auto koning zou moeten zijn, maar dat nu helemaal niet is. Sommige voetgangers hebben zo hun eigen redenen om het voetpad niet te gebruiken. "We hebben het bordje 'Gelieve de trottoirs te gebruiken' gelezen, maar die liggen heel slecht net zoals in de rest van Aalst. Mijn moeder heeft al twee keer haar voeten gebroken op die slechte voetpaden hier", zegt Steven Van den Bremt.
Gewoontedieren
Volgens burgemeester D'Haese zouden de voetgangers toch best het voetpad gebruiken. "Ze moeten op het voetpad, alleen zo brengen ze zichzelf in veiligheid. Mensen zijn gewoontedieren, maar het komt er nu op aan om de gewoonte te veranderen. Ik heb de indruk dat de Hopmarktparking goed bereikbaar is, want volgens de cijfers die ik krijg is ze tijdens de markt maximaal gevuld. Maar ik zal samenzitten met de dienst Mobiliteit om de situatie op de weg naar de parking te bekijken", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA).