Akkoord tussen OVAM, SOLVA en DISTRIHOUT is rond

Op 31 augustus 2012

Het terrein met het asbeststort van het teloorgegane Modernite, fabrikant van onder andere golfplaten en buizen van asbest, ligt al sinds 1984 te wachten op een nieuwe bestemming. Zo lang is het geleden dat Modernite failliet ging. Het is een honderd meter lange asbestberg van ongeveer zesduizend kubieke meter asbest bovengronds, en nog een groot aantal kubieke meters asbest ondergronds. In de zomer van 2011 was eigenlijk alles in gereedheid om het terrein te saneren, maar toen pas ontdekte OVAM dat er ook onder de grond asbest zat. De piste om het met beton in te kapselen ligt sindsdien op tafel maar werd nooit uitgevoerd. Ondertussen zijn we opnieuw een jaar verder, zonder veel merkbare vooruitgang in het dossier. Volgens Marc Gielens van Solva komt er nu toch stilaan schot in de zaak en is er een akkoord tussen OVAM, Solva en de naburige firma Distrihout over de toekomst van het stort. "OVAM zal het asbeststort inkapselen met beton. Op die vloerplaat zou dan een loods komen van de houtfirma. Solva financiert de sanering en krijgt zijn geld terug bij de verkoop van het terrein aan Distrihout", zegt Gielens. "Dat akkoord is er, nu moet het nog door de administratieve molen."

Inkapselen

Bij OVAM bevestigt men dat het asbeststort ingekapseld moet worden en op termijn een loods moet zijn in handen van het houtbedrijf. Ignace Verhaegen, een gemeenteraadslid van N-VA dat in de buurt woont, heeft de voorbije jaren de zaak van zeer nabij opgevolgd. "De sanering van het asbeststort is zeer belangrijk. In Aalst is er sowieso een tekort aan industrieterreinen en we moeten al de ruimte die er is optimaal benutten", zegt hij. Verhaegen was onlangs nog op het terrein, en blijkbaar wordt er nu ook aan sluikstorten gedaan. "Op het stort ligt een losse folie, die ondertussen begroeid is. Daarbovenop heb ik golfplaten gevonden en ander asbest. Blijkbaar laten sommige mensen hun asbestafval daar achter", aldus Verhaegen. "Een extra reden om snel tot actie over te gaan op het terrein", zegt hij.

Administratieve molen

Wanneer dat zal gebeuren, kunnen de betrokkenen niet zeggen. Wanneer Ignace verhaegen naar de bevoegde diensten van OVAM om uitleg vraagt, krijgt hij steevast het antwoord dat de 'Inspectie van Financiën het nakijkt'. Sinds het najaar van 2011 kreeg hij altijd hetzelfde antwoord. Ook Gielens kan niet zeggen wanneer de sanering zal worden uitgevoerd, ondanks het akkoord tussen de verschillende partijen. "De administratieve molen draait. De uitkomst daarvan zal ik als Solva-voorzitter (na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober wordt er een nieuwe voorzitter aangesteld, die het in februari 2013 van Gielens overneemt, nvdr.) misschien niet meer meemaken", zegt Gielens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is