Christoph D'Haese: " Invoering GAS dreigt platte verkiezingsstunt te worden "

Op 22 mei 2012

De Gemeentelijke Administratieve Sancties zijn een middel om vormen van overlast aan te pakken, die via het klassieke systeem van parketten en rechtbanken tot nu toe in de praktijk onbestraft bleven. In zowat alle Vlaamse gemeenten zijn de GAS al geruime tijd ingevoerd en wordt het systeem nu geëvalueerd en bijgestuurd.

Aalst vormt alweer een spijtige uitzondering. De Aalsterse bestuursmeerderheid heeft de voorbije jaren niets gedaan om ook in onze stad de GAS in te voeren. Het argument dat men uit de ervaringen van anderen wou leren, gaat niet op want nu de meerderheid in Aalst alsnog de GAS wil invoeren, houdt men weinig rekening met wat er in andere steden gebeurd is. Het lijkt erop dat de huidige meerderheid na vijf jaar stilzitten nu kost-wat-kost het systeem nog voor de verkiezingen wil invoeren, ook al zou dit dan op een rommelige en gebrekkige manier gebeuren.

Christoph D'Haese: "De GAS zouden op de gemeenteraad van september moeten gestemd worden. Dat is drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Op die manier wordt de invoering van de GAS in Aalst gereduceerd tot een platte verkiezingsstunt. Het doet denken aan het verhaal met de veiligheidscamera's, die er ook al jaren hadden kunnen staan, en die men ook net voor de gemeenteraadsverkiezingen in gebruik wil nemen."

De N-VA wil op een constructieve manier meehelpen om ook in Aalst Gemeentelijke Administratieve Sancties in te voeren. Dat is alleen nuttig wanneer het gebeurt met een helder reglement, een goede communicatie en voldoende omkadering. Volgens de N-VA is het in de praktijk niet mogelijk om dit nog voor de gemeenteraadsverkiezingen rond te krijgen. We zullen in elk geval niet meehelpen aan een verkiezingsstunt waarbij de meerderheidspartijen hun stilzitten en falen van de voorbije jaren willen camoufleren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is