Voorlopige bescherming van Woning Van Schuylenbergh in Aalst

Op 27 januari 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt Woning Van Schuylenbergh in Aalst voorlopig als monument. “Achter een sobere, gesloten gevel niet ver van het station van Aalst vinden we een laat meesterwerk van de internationaal gerenommeerde meubel- en interieurontwerper Pieter De Bruyne; de Woning Van Schuylenbergh (1986). Bij deze opdracht kreeg De Bruyne voor de eerste en laatste keer in zijn carrière de mogelijkheid om zijn visie op meubilair en architectuur samen te brengen in een nieuwbouwwoning”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Karim Van Overmeire (N-VA), Aalsters schepen van Erfgoed: “Ik ben minister Diependaele erkentelijk voor de bescherming van de architectenwoning in de Vilainstraat. Niet enkel het gebouw is uitzonderlijk, maar ook het interieur ervan. Het is namelijk naast een gezinswoning ook een soort kunstenkabinet. De woning huisvest immers een indrukwekkende collectie meubels die Pieter De Bruyne tussen 1969 en 1986 ontwierp en liet realiseren in Aalst door zijn vader Emiel.”

Pieter De Bruyne werd internationaal vooral bekend omdat het design van zijn meubels brak met de toenmalige trends in meubeldesign. Meubels dienden in de eerste plaats functioneel te zijn, was de algemeen aanvaarde opvatting. Misschien was het de typisch Aalsterse dwarsheid die De Bruyne ertoe bracht hier tegenin te gaan. Hij vond namelijk dat een meubel ook gewoon mooi kan zijn of dat het de functie van een bepaalde ruimte in de verf kan zetten.

Voor de bouw van het huis werkte De Bruyne samen met stadsgenoot Achiel Hutsebaut (1936 – 2020). Samen bouwden ze een rijwoning met strakke lijnen. Er is een overvloed aan lichtinval dankzij kenmerkende glaspartijen en spiegels. Een glazen piramide op de eerste verdieping zorgt voor een open gevoel, zonder dat de privacy van de bewoners in het gedrang komt.

“Alles bij elkaar zijn er dus redenen genoeg om deze Aalsterse architecturale parel als beschermd monument te laten registreren”, besluit schepen Van Overmeire. “Het is fijn te merken dat de minister daarover hetzelfde denkt.”

 

Meer informatie over de procedure

https://www.onroerenderfgoed.be/definitieve-bescherming

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/308063

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is