U bent hier
N-VA-schepen verdedigt coauteur en partijgenoot na controversiële tweet: “Je hoort op straat veel straffere dingen dan dat wat Tomas zei”
Het Nieuwsblad
Aalst - Schepen Karim Van Overmeire (N-VA) verdedigt zijn coauteur Tomas Roggeman, die gisteren op Twitter ‘return to sender’ postte over 682bootvluchtelingen die vast zaten tussen Italië en Malta. “Dit zijn geen vluchtelingen, maar illegale immigranten die op een illegale manier Europa proberen binnen te komen”, aldus Van Overmeire.
N-VA-jongerenvoorzitter Tomas Roggeman werd gisteren bedolven onder de kritiek nadat hij zich op Twitter lacherig had uitgelaten over 682 migranten, onder wie meer dan honderd kinderen en zeven zwangere vrouwen, die vast zaten op een reddingsschip tussen Italië en Malta. ‘Return to sender’ postte hij tussen twee muzieknoten, verwijzend naar het nummer van Elvis Presley. Hij verwijderde de post na de commentaren, maar liet wel weten “dat hij geen fan is van mensensmokkel: als dit gestopt wordt, vind ik dat een goede zaak.”
Het toeval wilde dat Roggeman gisteravond in Aalst verwacht werd voor de voorstelling van het boek ‘Honderd keer Vlaanderen’, dat hij samen met Maarten Vanderbeke en Aalsters schepen Karim Van Overmeire schreef. “Je moet ook niet kregelig reageren”, zegt Van Overmeire op de storm rond Roggeman. “Je hoort op straat veel straffere dingen dan dat wat Tomas zei. Het zijn bovendien geen vluchtelingen, maar illegale immigranten die op een illegale manier Europa proberen binnen te komen. Ik vind het pushback-beleid dat Australië voert, een gerechtvaardigd beleid. We hebben zelf het recht om te kiezen wie we al dan niet binnen laten. Het zijn geen tienduizenden, honderdduizenden, miljoenen, maar honderden miljoenen mensen die Europa proberen binnen te komen, en dat gaat heel die samenleving zoals we die nu hebben, ondermijnen.”
“Degoutant”
SP.A Aalst reageerde bij monde van lijsttrekker Sam Van de Putte dat zij de tweet “ronduit degoutant” vinden. “Dat je zo'n boodschap nog probeert te verdedigen en verantwoorden, is al helemaal misselijkmakend. Dit bewijst dat de ontmenselijking algemeen geworden is bij N-VA, en zelfs sterk de bovenhand krijgt. Het gaat over zwangere vrouwen en kinderen die moeten vluchten om te overleven. Wij vinden dat Europa, alle 27 landen samen, zorg moet dragen voor mensen.”
Het boek kon trouwens op veel Vlaamse belangstelling rekenen, onder meer van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). In honderd weetjes en verhalen vertellen de auteurs de geschiedenis van Vlaanderen: onder meer dat de Amerikaanse Santa Claus wortels heeft die tot Vlaanderen teruggaan, en dat een Vlaming de asfaltbaan heeft uitgevonden.