Zuid-Afrikaanse delegatie brengt bezoek aan Aalst

Op 7 februari 2018, over deze onderwerpen: Internationale en Europese Samenwerking

Deze Week/Aalst - Ninove,

Wo. 07 Feb. 2018, Pagina 14

Schepen van internationale samenwerking Karim Van Overmeire (N-VA) ontving een delegatie uit Worcester in de Westkaap in Zuid-Afrika. Aalst heeft al enkele jaren een stedenband met Worcester. De delegatie bestond uit directeur Richard Ellman en de leerkrachten Brian Magaar, Pieter Heyneke en Hester Dutoit van de kunstacademie ‘Hugo Naudé’ en de ‘Worcester Sekondere School’. In hun bagage hebben de Zuid-Afrikanen heel wat werken van hun leerlingen mee. Aalst en Worcester hebben ook al op andere manieren samengewerkt. Zo wordt in Worcester de middenstand gepromoot met de campagne ‘Worcester winkelhart’, een perfecte kopie van ‘Aalst winkelhart’. Bij de officiële recepties in Aalst wordt wijn uit Fairhills bij Worcester geserveerd. De samenwerking tussen de scholen is een nieuwe stap. (tige)

 

Tentoonstelling ‘Art-project Aalst/Worcester’

Deze Week/Aalst - Ninove,

Wo. 07 Feb. 2018, Pagina 6

AALST - Sinds 2012 heeft de Stad Aalst een stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad Worcester. In het kader daarvan bouwden vier leerkrachten van de kunstschool Hugo Naudé en de Worcester Secondary School een tentoonstelling op in 't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst met werken van hun leerlingen. De tentoonstelling loopt tot 18 februari.

De Aalsterse Academie voor Beeldende Kunsten vult de tentoonstelling voor de helft aan met werken van haar leerlingen uit het Kunst Secundair Onderwijs (14 tot 18-jarigen). De leerlingen brengen werken geïnspireerd door ‘onze’ Valerius De Saedeleer en de Zuid-Afrikaanse Hugo Naudé, beiden post-impressionistische schilders van landschappen. De Saedeleer, geboren in Aalst in 1867, was een Vlaamse schilder van landschappen en kreeg zijn eerste artistieke vorming aan de Aalsterse en later Gentse Academie voor Schone Kunsten. Hugo Naudé

is een Zuid-Afrikaanse schilder geboren in Worcester in 1868. Hij studeerde schilderkunst in Europa, reisde in 1896 door Zuid-Afrika en vestigde zich daarna in Worcester.

De Zuid-Afrikaanse leerkrachten van de twee kunstscholen in Worcester hielpen mee om de tentoonstelling op de bouwen in het Stedelijk Museum Aalst en kennis en ervaringen uit te wisselen met de Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst. (tige)

Je vindt ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst op de Oude Vismarkt 13 te Aalst. Meer info via 053/72.36.02.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is