Welke partij kan N-VA verslaan in Aalst?

Op 2 oktober 2012

In weinig Vlaamse steden ligt de strijd om de sjerp zo open als in Aalst. Bij de vorige verkiezingen hadden CD&V, sp.a en Open Vld een voorakkoord. CD&V mocht de burgemeester leveren. De christendemocratische lijst onder aanvoering van Ilse Uyttersprot haalde 9 zetels. Een zetel meer dan sp.a en Open Vld. Vlaams Belang werd onder leiding van Karim Van Overmeire met tien zetels de grootste partij. Het enige wat nu al vaststaat, is dat de krachtsverhoudingen op 14 oktober volledig zullen worden omgegooid. In weinig steden liggen de kaarten zo goed voor de N-VA als in Aalst. In peilingen komen ze als grootste partij in de Ajuinstad naar voren. De lijst wordt getrokken door ex-liberaal Christoph D'Haese. Zes jaar geleden raakte hij vanop een onverkiesbare plaats op de Open Vld-lijst in de gemeenteraad. Na hem staat N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. Gevolgd door twee ex-VB'ers: Van Overmeire en Mia De Brouwer. De eerste was tot juli 2010 actief bij extreem rechts. Sinds de jaren '90 bezette hij altijd een topplaats op hun kieslijsten. Onder zijn leiding werd het VB ook de grootste partij in Aalst. De Brouwer is dan weer ex-schoonmoeder van CD&V-burgemeester Uyttersprot.

De burgemeester werd wereldberoemd in Vlaanderen nadat op het internet een filmpje werd verspreid waarin ze op een toren ergens in Spanje seks had met haar toenmalige verloofde. Uyttersprot doorstond de mediastorm echter goed. "Een nare ervaring, maar politiek gezien heeft het niet gespeeld", klonk het. De burgemeester is behoorlijk populair. Haar stad mag dan niet zo'n positieve reputatie hebben, Aalst mag zich de veiligste centrumstad van Vlaanderen noemen. De kans dat je er het slachtoffer wordt van een misdaad, is twee keer kleiner dan in Gent en Antwerpen. Al even voortreffelijk scoort Aalst op het vlak van verkeersveiligheid. Het schepencollege draaide de voorbije jaren echter vaak vierkant. Vooral CD&V lijkt daar de rekening voor te betalen. De kans dat Uyttersprot nog een legislatuur de sjerp mag omgorden, is dan ook heel klein.

Bij sp.a wijzigt er niet veel. Ann Van de Steen is opnieuw lijsttrekker. De grootste veranderingen zijn bij Open Vld terug te vinden. Met Jean-Jacques De Gucht heeft de partij een nieuwe kandidaat-burgemeester. Zijn persoonlijke populariteit piekt nog niet echt, toch zal de lijst beter scoren dan zes jaar geleden. De liberalen komen immers niet meer in verspreide slagorde aan de start. In 2006 kreeg Open Vld zware concurrentie van Blauw, de scheurlijst van Annie De Maght. Die was twaalf jaar schepen en 18 jaar burgemeester maar botste frontaal met gewezen Open Vld-voorzitter Karel De Gucht. Blauw haalde 5 zetels en De Maght werd zelfs stemmenkampioen met 4.245 voorkeursstemmen. Deze keer komt ze niet meer op, maar dochter Martine staat na de verzoening derde op de lijst. Voor de zomer liet Vera Van der Borght (Open Vld) verstaan dat er een voorakkoord tussen CD&V en N-VA in de maak was. Dat was volgens haar af te leiden uit "eensgezind stemgedrag" in de gemeenteraad. Partijgenoot Johan Stylemans relativeerde. "Ach, wat er gebeurd is op de gemeenteraad kun je hoogstens een vrijerij noemen. Maar het is niet omdat je met elkaar vrijt, dat je verloofd raakt. Laat staan dat er een huwelijk van komt."

Bij sp.a had men echter weet van gesprekken tussen CD&V en N-VA. Al merkte Van de Steen op dat ze niet wenste tussen te komen bij "eventuele vrijages, in zoverre die er al zijn". In elk geval lijken er in Aalst opnieuw minstens drie partijen nodig te zijn om een meerderheid te vormen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is