U bent hier
Waarom zegt De Clerck dat de misdaden Bende van Nijvel pas na verjaring zullen worden opgelost?
“Verwonderlijk dat de minister zelf suggereert beter de verjaring over vier jaar van de zaak van de Bende van Nijvel af te wachten, omdat de waarheid dan mogelijk sneller aan het licht zal komen.” Zo reageert Kamerlid en voorzitter van de commissie Justitie Sarah Smeyers op de recente uitspraken van minister van Justitie De Clerck. Deze zaak raakt Smeyers persoonlijk als Aalstenaar.
In plaats van de wet eindeloos te blijven aanpassen, zoekt de minister van Justitie momenteel samen met het College van procureurs-generaal naar een juridisch onderbouwde oplossing. Dat antwoordde hij de voorbije week aan Kamerlid Sarah Smeyers. ”Verwonderlijk dat de minister zelf suggereerde beter de verjaring van de zaak Bende van Nijvel af te wachten, omdat de waarheid dan mogelijk sneller aan het licht zal komen”, zegt Smeyers.
Want dat suggereerde de minister: dat getuigen in dergelijke zaken vaak de verjaring afwachten, om een strafrechtelijke vervolging te ontlopen, en dat we waarschijnlijk pas de waarheid zullen weten zodra de zaak verjaard is. “Schrijnend om te horen hoe de minister van justitie – die deze zaak de “grootste schande van de Belgische politie- en justitieactiviteiten van de jongste decennia" noemt – zelf de focus legt op de verjaring, en niet meer op het onderzoek. Hij wekt de indruk dat de zaak hoe dan ook verloren is,” aldus Smeyers.
De feiten: over vier jaar dreigt de zaak - volgens de wet op de verjaring die in 2002 nog werd aangepast - te verjaren. Dan zal het onderzoek 30 jaar lopen. Om dit te vermijden, pleitte Procureur des Konings De Valkeneer ervoor de misdaden van de bende als misdaden tegen de menselijkheid te beschouwen, een idee wat volgens minister De Clerck “juridisch weinig steek houdt”.
Smeyers: “Deze kwestie treft mij persoonlijk, als Aalstenaar. De aanslag op de Delhaize in 1985 was de gruwelijkste gepleegd door de Bende. Dat de daders niet gevat zijn, is – ondanks het harde werk van de speurders – een zwarte bladzijde in de geschiedenis van justitie. Het zou dan ook een menselijk drama zijn als deze zaak zou verjaren.”
Wet niet ad hoc aanpassen
De minister onderzoekt momenteel een mogelijke uitzonderingsregel op de huidige wet, die het mogelijk maakt de verjaring in bepaalde zaken te verlengen. Dit zonder de wet algemeen te hervormen. “Het is inderdaad zinloos om de wet op de verjaring eindeloos te wijzigen in functie van een zaak. Er is nog één gelijkaardige zaak, die dreigt onopgelost te verjaren: de slachter van Bergen. Maar het is geen oplossing om elke 10 jaar de verjaringstermijn voor alle strafzaken aan te passen zolang ze onopgelost blijven. Dat ondergraaft de geloofwaardigheid van justitie. Verjaring heeft daarnaast ook zijn redenen: omwille van het rechtszekerheidbeginsel en ook gewoon omdat het praktisch alsmaar moeilijker wordt om de feiten op te sporen en daden op te helderen,” aldus Smeyers.
Niet opgeven
Smeyers apprecieert dat de minister belooft te zoeken naar een oplossing, maar vindt het niet kunnen dat hij zich openlijk lijkt neer te leggen bij de verjaring van de zaak “Ik hoop vooral dat er eindelijk opheldering komt in, vooraleer de zaak verjaard is. Die hoop moeten we blijven koesteren, wat er ook gezegd wordt: voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Zij krijgen er hun familie niet mee terug, maar ze hebben ten minste recht op de waarheid.”