Voortaan identiteitscontrole en bewakingsagent in bibliotheek

Op 12 december 2018, over deze onderwerpen: Utopia, Veiligheid

Het Nieuwsblad*,

Na drie gevallen van overlast en vandalisme schakelen de nieuwe stadsbibliotheek en Academie Utopia in Aalst een bewakingsagent in. Tot de rust terugkeert, moeten alle bezoekers hun identiteitskaart tonen en krijgen studenten een plaats toegewezen.

Leeggespoten zeepdispensers en graffiti in de toiletten, vernield meubilair op de tweede etage: sinds vorige week is de sfeer in Utopia serieus omgeslagen. De bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten tussen de Graanmarkt en de Peperstraat, die in juni opende en gemiddeld 3.000 bezoekers per dag lokt, is helaas ook populair gebleken bij vandalen.

In amper er een week tijd waren er drie gevallen van vandalisme, waarbij een klacht werd ingediend en een schadedossier werd opgesteld. In de wc's werden de muren en de vloer beklad met zeep, krassen en opschriften, design matten en zetels werden bespoten met een agressieve vloeistof. In minstens een dossier hebben de verdachten bekend. Dinsdag werden er meerdere personen op het plein voor de bib opgepakt.

Schepen van Bibliotheken Karim Van Overmeire (N-VA) laat namens het stadsbestuur weten dat de dienstverlening is aangepast. Wie toegang tot Utopia wil, zal eerst zijn identiteitskaart moeten tonen aan de ingang, waarna hij of zij een plek krijgt toegewezen.

“Wie geen respect toont voor de andere bezoekers, de medewerkers en het gebouw, zal de toegang worden geweigerd”, zegt Van Overmeire. “Dat geldt ook voor wie de rust in het gebouw verstoort of het verbod overtreedt om buiten de zone van het Utopia-café te eten of te drinken. Het is bijzonder jammer dat een bepaalde groep de sfeer volledig verziekt. Dat zullen we niet toestaan. We zullen alle noodzakelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de leerkrachten en leerlingen op een veilige en aangename manier de cursussen kunnen volgen, dat onze reguliere bezoekers rustig hun krant kunnen lezen of een boek kunnen ontlenen en dat de bonafide studenten — en dat is de overgrote meerderheid — in Utopia terechtkunnen om te blokken.”

Medewerkers bedreigd

Medewerkers van de bib werden ook gefotografeerd, beledigd en bedreigd. “Het is voor ons een zeer schrale troost dat zowat alle gelijkaardige instellingen in Vlaanderen en Nederland met exact hetzelfde fenomeen af te rekenen kregen en dan ook tijdelijk of permanent gelijkaardige maatregelen moesten invoeren”, besluit Van Overmeire. De maatregelen zijn geldig voor onbepaalde duur.

Leen De Smedt ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is