Utopia is geen utopie meer: nieuwe bibliotheek met groot feest geopend

Op 22 juni 2018, over deze onderwerpen: Utopia

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

Het is hét prestigeproject van dit stadsbestuur: de bouw van een nieuwe hoofdbibliotheek op de Pupillensite aan de Graanmarkt. Ruim 16 miljoen euro pompte Aalst in de renovatie en nieuwbouw. Met een groot feest dat nog voortduurt tot en met zondag werd gisteravond het lintje geknipt.

144.252 boeken, 4.273 vierkante meter beton, 189.200 arbeidsuren en 43.500 unieke gevelstenen, het zijn maar enkele cijfers die een beeld geven over wat Utopia nu precies is. De nieuwe bibliotheek, die vanaf 1 september ook de Academie voor Podiumkunsten huisvest, werd opgetrokken in het oude gerechtsgebouw op de Pupillensite en kost 16,1 miljoen euro.

Het gebouw oogt niet alleen modern, ook de werking zit er helemaal anders in elkaar dan in de Molenstraat. “Uitlenen, reserveren, verlengen en terugbrengen gebeurt voortaan geautomatiseerd”, zegt diensthoofd Arnoud Van der Straeten. “Verspreid door het gebouw staan uitleenstations, inleveren kan aan de boekenlift op de gelijkvloerse verdieping.”

“Ook hier staat personeel klaar

om iedereen met raad en daad bij te staan”, benadrukt schepen van Bibliotheken, Karim Van Overmeire (N-VA). “Niemand wordt aan zijn lot overgelaten.”

De boekenlift is een handig ding: elk boek bevat een chip die gelezen wordt door een sorteermachine in de lift. Die dropt het werk in de juiste bak, waarna de lift het pakket vervoert naar de juiste verdieping. Het personeel moet die bak dan enkel nog legen en de boeken op de juiste plank zetten. Dat maakt dat het aantal medewerkers geslonken is van een vijftigtal vroeger naar een veertigtal nu. Ontslagen zijn er niet: medewerkers die met pensioen gingen zijn niet vervangen. In plaats van vijf balies is er nu nog één.

Ook de openingsuren van de bibliotheek wijzigen grondig: elke dag is de bib drie uur langer open dan in de Molenstraat, behalve in de schoolvakanties. “Op weekdagen zijn we open van 9 tot 22 uur en op zaterdag van 8 tot 18 uur”, zegt Van der Straeten. “Tijdens schoolvakanties zijn we open van 10 tot 19 uur.” Wie na de openingsuren zijn boeken nog kwijt wil, kan die droppen in de nachtkluis aan de kant van de Vaartstraat.

Academie verhuist deze zomer

Op 1 september begint de Academie voor Podiumkunsten haar eerste lessen in de nieuwbouw. Zo'n 1.200 leerlingen zullen er les volgen. “De inschrijvingen vanaf augustus vinden al plaats in Utopia”, zegt directeur Peter Thomas. “In de zomervakantie verhuizen we al onze materialen en muziekinstrumenten naar onze nieuwe stek.” Geluidwerende wanden en glas moeten alle geluid binnen de kamers van de Academie houden. Al is er wel een verregaande kruisbestuiving tussen de twee: zo kunnen ruimtes die overdag gebruikt worden als studieplek, 's avonds gebruikt worden als leslokaal.

In Utopia zijn ook 250 werkplekken

voor studenten voorzien, 16 publiekscomputers, tien iPads, digitale en papieren kranten en tijdschriften, audiovisuele materialen, gezelschapsspelletjes en games. De 'grootste boekenkast van Aalst' die vanaf de Graanmarkt te zien is, werd gevuld met 10.000 boeken, waarvan duizend geschonken door Aalstenaars.

Tekst en foto’s Leen De Smedt ■

 

Utopia is ode aan boek en muziek

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Aalst vergaapte zich donderdagavond aan de nieuwe bib en Academie voor Podiumkunsten Utopia. Schepen van Bibliotheek Karim Van Overmeire (N-VA) heeft de lat voor toekomstige projecten zo hoog gelegd, dat het moeilijk wordt om dit te kloppen. De bib is verhuisd van de kelders van De Werf naar Utopia, een ode aan het boek, de muziek, de dans, het woord en Aalst.

Al dertig jaar bevond de hoofdbibliotheek van Aalst zich in de kelder van cultuurcentrum De Werf en al even lang werd door de Aalsterse politici over een nieuwe bib gepalaverd. Het is Karim Van Overmeire (N-VA) die de geschiedenisboeken ingaat als de politicus die Aalst zijn langverwachte bib én Academie voor Podiumkunsten schonk. "Vier jaar geleden hebben we een eerste inspraakvergadering georganiseerd met alle stakeholders. Dat was juni 2014, nu is het juni 2018 en doen we open", zegt Van Overmeire.

Centraal atrium

Het vroegere gebouw van de gerechtelijke politie vloeit dankzij architectenbureau KAAN naadloos over in de nieuwbouw. "Rond een centraal atrium werden over drie verdiepingen alle functies voorzien", zeggen Peter Thomas, directeur van de muziekschool en Arnoud Van Der Straeten, hoofd van de bibliotheek. "Er zijn geen aparte zalen met boeken, maar de collectie

heeft haar plaats tussen de dans- en repetitielokalen. Ruimtes die overdag gebruikt worden als studieplek, kunnen 's avonds perfect gebruikt worden als leslokaal. Bovendien staat bijvoorbeeld de bladmuziek vlakbij de cd's, een logische opbouw dus. Er zijn ook 250 werkplekken die tijdens de blokperiode door studenten kunnen worden gebruikt. Dat is vijf keer zoveel dan wat we in het oude gebouw hadden."

Café

Utopia biedt zestien publiekscomputers aan en tien ipads. "Wie wil, kan er twee uur per dag gratis gebruik van maken. Kranten en tijdschriften kunnen nog steeds gelezen worden, in het café, aan één van de werkplekken of in de zeteltjes, maar ze zijn voortaan ook digitaal raadpleegbaar", zegt Van Overmeire. "De kinder- en jeugdboeken en de audiovisuele materialen staan op het gelijkvloers, de romans en anderstaligen boeken op de eerste verdieping en helemaal bovenaan kan je de informatieve boeken, tijdschriften, strips en gezelschapsspelletjes en games vinden. Geen nood voor wie voorlopig even de weg kwijt is: op elke verdieping staan bibliotheekmedewerkers klaar om de bezoeker wegwijs te maken in de collectie. Verspreid door het gebouw staan uitleenstations, inleveren kan aan de boekenlift op het gelijkvloers."

De Academie voor Podiumkunsten start pas in september in Utopia. Hier zullen 1.200 leerlingen les volgen. "Utopia opent net als het schooljaar voorbij is", stelt Peter Thomas. "Dat geeft ons de kans om tijdens de zomervakantie het gebouw beter te leren kennen. De academie neemt in september een frisse start. Inschrijvingen vanaf augustus zullen wel al plaatsvinden in Utopia."

karim van overmeire & RUTGER LIEVENS ■

Van 43.500 gevelstenen tot 1 Utopia-café

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

8.086 m² totale oppervlakte 230.000 bakstenen van de gesloopte gebouwen werden gerecycleerd in andere projecten43.500 unieke gevelstenen Wasserstrich Special Rood Aalst en 400 handgevormde hoekstenen4.273 m² beton voor stabiliteit452 m² hoogrendementsglas 191 schroefboorpalen dragen de nieuwbouw189.200 arbeidsuren + 13.800 studie-uren door het projectteam + 1.720 studie-uren door de werkvoorbereiders250 werkplekken ...

8.086 m² totale oppervlakte

230.000 bakstenen van de gesloopte gebouwen werden gerecycleerd in andere projecten43.500 unieke gevelstenen Wasserstrich Special Rood Aalst en 400 handgevormde hoekstenen4.273 m² beton voor stabiliteit452 m² hoogrendementsglas

191 schroefboorpalen dragen de nieuwbouw189.200 arbeidsuren + 13.800 studie-uren door het projectteam + 1.720 studie-uren door de werkvoorbereiders250 werkplekken verspreid over de bibliotheek

polyvalente theaterzaal voor 100 personen met akoestische beglazing van 2 x 1,5 ton31 leslokalen144.252 boeken, strips, cd's, dvd's en tijdschriften2 kunstkamersEén verteltheater en jeugdatelier1.545 leerlingen aan de Academie voor Podiumkunsten

Eén Utopia-café16 publiekscomputers + 10 ipads

1.600 lopende meter boekenrek

kostprijs project: 15 miljoen euro

De Grootste Boekenkast van Vlaanderen is 11 meter hoog en bevat 10.000 boeken, waarvan 1.000 geschonken door de Aalstenaar (RLA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is