Toeristen staan in de rij voor een blik achter de schermen

Op 5 februari 2018, over deze onderwerpen: Carnaval, Toerisme

Gazet van Antwerpen/Waasland,

Za. 03 Feb. 2018, Pagina 37

Het carnavalscomité van het Limburgse dorpje Kermt was er als de kippen bij om in te tekenen op het gloednieuwe carnavals-arrangement van de dienst Toerisme. Naast een carnavalslunch krijgen ze een rondleiding in de hallen en een meet-and-greet met prins Alex en de burgemeester voorgeschoteld.

“Ninove, Borgloon, zelfs carnaval in Keulen kan niet aan Aalst carnaval tippen.” Wim Marechal (50), voorzitter van het carnavalscomité van Kermt, heeft lovende woorden over voor de parade in de Ajuinenstad. “Aalst carnaval is een indrukwekkende, kwalitatieve optocht die ik al vijf jaar voor geen goud van de wereld wil missen”, vertelt Marechal. “In het begin kwam ik alleen, de laatste jaren is er vaak een compagnie mee. 's Morgens rijden we naar Aalst om 's avonds terug te moeten keren naar Limburg. Dat carnavalsarrangement komt voor ons dus als geroepen.”

Een delegatie van het comité overnacht op carnavalszondag in het Ibis Hotel, dat net als het Keizershof Hotel en Tower Hotel deelneemt aan het nieuwe initiatief van Visit-Aalst (de dienst Toerisme, red.). Het Tower Hotel zit vol, Keizershof heeft enkel op zondag nog een tweetal plaatsen en in het Ibis Hotel staan er nog vijf plaatsen open.

Ontmoeting met prins

Administratief deskundige Leen Chiau, die het project in goede banen leidt, legt het concept uit. “De deelnemers krijgen de kans om het carnaval achter de schermen de ontdekken. De stoet kunnen ze zien vanop een toplocatie op de Grote Markt. Boven Café De Paris, waar ze een Aalsters getinte carnavalslunch verorberen, hebben ze een indrukwekkend overzicht. Daarnaast zitten een ontbijtbuffet, vouchers voor kermisattracties, smoutebollen, een meet-and-greet met de prins en de burgemeester, een gegidst museumbezoek en een rondleiding in de carnavalshallen in het pakket. Ze leren er onder meer hoe een praalwagen wordt gebouwd. Het arrangement is beperkt tot maximaal 45 personen omdat er voor iedereen plaats moet zijn in Café De Paris.”

“Met de dienst Toerisme zetten we steeds meer in op beleving, het arrangement is daar een goed voorbeeld van”, zegt schepen van Toerisme Mia De Brouwer (N-VA). “Het doet deugd om te zien dat het aanslaat en dat Aalst steeds meer toeristen weet te lokken.”

Wie op zaterdag aankomt, betaalt 249 euro voor twee personen, zondag is het 299 euro voor twee personen. Het Ibis Hotel voorziet tijdens carnaval voor het eerst een shuttlebus. “We zijn niet in het centrum gelegen, maar wel vlakbij”, zegt general manager van Ibis Aalst, Kenneth Claerbout. “Zo hoeven onze gasten zich niet met de wagen of te voet te verplaatsen. De vraag naar een shuttlebus tijdens carnaval bereikte ons de voorbije jaren ook al, dit was een goede aanleiding om daarop in te spelen.”

“Onze bar is tijdens de carnavalsdagen en -nachten ook dag en nacht geopend. Onze 78 kamers kregen de voorbije jaren al een carnavalstoets, met een artwork in het teken van de Aalsterse glorie boven alle bedden.”

Marechal en zijn comitéleden staan inmiddels al te popelen om naar Aalst te komen. Kermt is een stadje met amper vijfduizend inwoners, maar het carnaval leeft er. “Wij hebben een zeventigtal groepen met vijftien tot twintig leden”, vertelt de Limburger. “De laatste jaren mogen we ook groepen uit Aalst verwelkomen, en zelfs de prins. De relaties zijn dus goed. Wij komen hier ook wat inspiratie opdoen.”

“Van het arrangement interesseert de kermis ons het minste, maar de stoet, de vorming en de rondleiding in de carnavalswerkhallen: daar kijken we écht naar uit.”

leen de smedt ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is