Tijdelijke slachtvloeren verdwijnen volledig

Op 12 juli 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Schapen onverdoofd slachten op een tijdelijke slachtvloer bezorgt de dieren onnodig veel leed. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verbiedt vanaf dit jaar dat schapen onverdoofd gekeeld worden op een tijdelijke slachtvloer. In Aalst wordt er nu zelfs helemaal geen tijdelijke slachtvloer meer georganiseerd.

Tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad stelde raadslid Caroline De Meerleer een vraag over de organisatie van een tijdelijke slachtvloer. Zo kwam er duidelijkheid. Caroline: “Jaarlijks werden er voor het islamitische Offerfeest 200 à 250 schapen geslacht in onze stad. Maar dit jaar wordt er geen tijdelijke slachtvloer meer georganiseerd”.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de tijdelijke slachtvloer vervangen wordt door clandestiene thuisslachtingen. Gelukkig staat burgemeester Christoph D’Haese garant voor het handhaven van de wet. “Er komt specifiek toezicht om thuisslachtingen tegen te gaan”, zegt Caroline. “De lokale politie is volledig bevoegd om op te treden bij klachten en overtredingen”.

Voor de islamitische geloofsgemeenschap zijn er voldoende alternatieven, zoals het schenken van giften, het inkopen van halal vlees of het slachten van een rund.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is