U bent hier
Superscanner analyseert geheimen Sint-Martinuskerk
Eén millimeter per tien seconden. Zo gedetailleerd analyseert de hoogtechnologische scanner van de Universiteit Antwerpen de verborgen muurschildering in de Sint-Martinuskerk. Het Laatste Oordeel is een muurschildering van meer dan 400 jaar oud en is van een onbekende meester. Ze werd ontdekt in de 19de eeuw in de voormalige kapittelzaal van de kerk.
De superscanner werd eerder al gebruikt om enkele bekende werken uit de kunstgeschiedenis te analyseren. Het Lam Gods van Van Eyck en de Schreeuw van Munch zijn maar twee van de vele topstukken die gedetailleerd in kaart werden gebracht. Nu doet het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium ook een vooronderzoek in Aalst. De scan van Het Laatste Oordeel maakt hiervan deel uit en past binnen de plannen van de totaalrenovatie van de Sint-Martinuskerk. Op basis van de resultaten willen de onderzoekers meer informatie verzamelen over de gebruikte technieken van kunstschilders uit die periode.
“De kerk verbergt nog wel meer geheimen”, weet schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “De restauratoren gingen bij de restauratie van de sacramentstoren bijzonder secuur te werk. Zo ontdekten ze dat onder de zwarte verflagen oorspronkelijke wit-rode schilderingen schuilgaan, dat achter de vergulde deuren engeltjes verborgen zitten en dat de volledige toren afgewerkt was in een albastimitatie.” Ondertussen werd een bijkomende subsidie verkregen van het Fonds Baillet-Latour. “Dit maakt verder onderzoek mogelijk”, gaat schepen Van Overmeire verder, “en zorgt ervoor dat sommige ontdekkingen deels onthuld kunnen worden voor het publiek.”
Op maandag 12 november werd de pers uitgenodigd om eenmalig een blik achter de schermen van dit restauratieproject te werpen. De restauratoren en onderzoekers waren ook op dat moment aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.
Meer informatie over de restauratie vind je op www.sintmartinuskerk.be.