U bent hier
Straten krijgen naambord in Oilsjters dialect
Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,
In het stadscentrum prijkt onder dertien officiële straatnaamborden sinds woensdag hun Aalsterse variant. Zo leren bezoekers wat bij over de Viemert en Den Botanikken Hof. Aalst koos niet voor een letterlijke vertaling, maar voor de erfgoedwaarde.
De volgende maanden worden over Aalst en de deelgemeenten 48 straatnaambordjes toegevoegd aan de officiële benaming van een straat of plein. Woensdagavond werden de eerste dertien borden voorgesteld in het stadscentrum. Enkele groepjes met nieuwsgierige Aalstenaars konden ze daarna, onder begeleiding van gidsen, ontdekken. Kent u ze nog? Den Botanikken Hof (Bauwensplein), Zjandarmeriestroot (Denderstraat), Ajoinkaater (Dr. Goffaertstraat), Boetermert (achteraan Hopmarkt), Viemert (vooraan Hopmarkt), De Vesten (Keizersplein), 't stretjen van Laukes (Sint-Jorisstraat), Poitepit (einde Sint-Annalaan), Klottestroot (Vakschoolstraat), Ezelsploin (Volksplaats), De Kat (Vredeplein), Koelemert (Esplanade) en 't Gat van de Mert (tussen Grote Markt en Molenstraat).
In alle acht deelgemeenten
“We hebben gekozen voor woorden die wat meer vertellen over de locatie, geen letterlijke vertaling”, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Je kan er telkens een verhaal aan ophangen. In de Aalsterse politiek krijg je meestal de vraag: wat met de deelgemeenten? Wel, daar gaan we de volgende weken en maanden telkens een apart moment voor kiezen, want in alle acht deelgemeenten gaan we deze straatnaambordjes hangen.”
Zo blijkt het oude woord ghat te staan voor straatversmalling en is Ezelspleintje een reactie van de buurt tegen de verheven straatnamen die ze plots op hun bord kregen, zoals Vooruitzichtstraat en Spaarzaamheidstraat.
Erfgoedcel Denderland maakte van 2018 het jaar van het dialect, legt medewerker Michael Van Houtte uit. “Straatnaamborden maken het dialect zichtbaar in het straatbeeld”, weet hij. “Bezoekers kunnen zo kennismaken met het lokale dialect. We bereiden ook de verkiezing voor van het mooiste dialectwoord van (Groot-)Aalst. Oktober wordt de dialectmaand, waarbij uit een shortlist van tien woorden het mooiste kan gekozen worden. Daartoe worden in Utopia, CC De Werf en 't Gasthuys stemhokjes geplaatst. Online stemmen zal ook kunnen. Voorstellen mogen binnenkomen tot 26 augustus bij Erfgoedcel Denderland.
Vlaamse Leeuw
Opvallend detail: op de nieuwe bordjes prijkt het logo de Vlaamse Leeuw, naast dat van de Europese vlag. Van de Belgische driekleur ontbreekt elk spoor.