Station krijgt doorgang met liften naar treinperrons

Op 15 november 2013

De NMBS investeerde 2,3 miljoen euro in het fietscomplex, dat 's ochtends dertig minuten voor het vertrek van de eerste trein zal openen, en 's avonds zestig minuten na de aankomst van de laatste trein sluit.

In het gebouw is naast een geldautomaat en een krantenwinkel ook een Fietspunt aanwezig. 'Onze werknemers Lieve en Pierre houden toezicht, zorgen dat alles proper blijft en voeren kleine herstellingen uit, zoals het repareren van een band of een kapot licht, zodat iedereen veilig naar huis kan rijden', vertelt Tom Calloens, coördinator van de Fietserij, waarvan Fietspunt een onderdeel is. In het Fietspunt kunnen ook fietsen ontleend worden.

Ook het nieuwe Statieplein werd feestelijk geopend. 'Dit is het visitekaartje van de stad', aldus schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SP.A). Het plein werd aangelegd met 'Dirk Martens-tegels', met inkervingen in gotisch lettertype uit de tijd van de Aalsterse drukker. Er werden ook zitbanken en fonteintjes geplaatst. Rijden op het plein is verboden, erlangs kan nog wel maar enkel in de Stationsstraat kan nog in twee richtingen gereden worden. Parkeren aan het plein is niet langer toegestaan. 'De auto blijft welkom aan het Statieplein, maar hij zal niet langer overheersen', verklaart mobiliteitsschepen Dylan Casaer (SP.A).

Bouw start in 2015

De volgende stap in de opwaardering van de stationsomgeving is de bouw van een nieuwe onderdoorgang voor fietsers en voetgangers op de plaats waar nu de goederentunnel is. 'Die doorgang wordt tien meter breed en verbindt het Statieplein met het nieuwe Denderplein', aldus architect Christian Kieckens. Vanuit de gelijkgrondse doorgang komen vier liften naar de perrons. De bouw daarvan start in 2015, de NMBS zal er 3,5 miljoen euro in investeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is