Scholreglementen bevestigen neutraal karakter stedelijk onderwijs

Op 5 juli 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

De Aalsterse gemeenteraad bevestigde het neutrale karakter van het stedelijk onderwijs via reglementsaanpassingen. 

De directe aanleiding voor de reglementswijziging was het feit dat er in het basisonderwijs enkele meisjes van elf en twaalf plots een hoofddoek begonnen te dragen. “Directeurs en leerkrachten spraken me aan met de vraag wat ze daarmee moesten doen,” stelt schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire. “Als schoolbestuur moet je daar dan een duidelijk antwoord op durven geven, zodat de mensen op het terrein een houvast hebben. Als de Aalsterse gemeenteraad stedelijk onderwijs organiseert, moet de raadsleden ook beslissen welk pedagogisch project en welke spelregels ze voor dat onderwijs willen. Het lijkt me geen optie om elke directeur, elke leerkracht, elke ouder, elke leerling zelf te laten beslissen.”

“Die duidelijkheid is er nu”, zegt Karim. “De Aalsterse gemeenteraad heeft met zeer grote meerderheid nog eens bevestigd dat alle kinderen welkom zijn op onze scholen, maar dat we wel een duidelijk pedagogisch project en duidelijke regels hebben. Net zoals commerciële boodschappen hebben ook politieke of religieuze kentekens geen plaats op onze scholen.”

Raadslid Yasmine Deghels: "De nieuwe passages komen letterlijk uit het Algemeen Schoolreglement van het Gemeenschapsonderwijs. Ook veel scholen in het Vrij Onderwijs hanteren trouwens gelijkaardige regels.  Onze fractie staat vollledig achter deze aanpassing omdat ze de exclusieve neutraliteit garandeert. Zo geven we kinderen de kans zich te ontwikkelen tot jongvolwassenen met een open kijk op onze wereld."

“Behalve een verbod op levensbeschouwelijke kentekens geldt er vanaf volgend schooljaar ook een verbod op petten of andere hoofddeksels binnenin het schoolgebouw. Je kan in een klaslokaal niet met een pet of een hoodie over je ogen getrokken zitten”, stelt de schepen nog. “Dat maakt deel uit van het leerproces. Wie gaat werken, is anders gekleed dan wie aan het strand zit. Voor een begrafenis draag je andere kledij dan op de tribune van den Eendracht. Het is eigenlijk ver gekomen dat er discussie ontstaat over de vraag of we elementaire beleefdheidsregels nog mogen aanleren aan onze kinderen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is