U bent hier
Restauratie Sint-Martinuskerk gaat voorlaatste fase in
De restauratie van de Sint-Martinuskerk is ingedeeld in tien fasen en maandag wordt de negende fase opgestart. Omwille van het afbreken en opbouwen van stellingen en het plaatsen van stofwanden zal de kerk een maand lang gesloten blijven voor het publiek. De misvieringen wijken gedurende deze periode uit naar de naburige kapel van het Sint-Jozefcollege.
Deken Hans Vandenholen is nu ongeveer tien maanden pastoor van de Sint-Martinusparochie. Hij komt dagelijks meerdere keren in de kerk. Vaak heeft hij een gesprek met mensen die de kerk komen bewonderen, wat rust komen zoeken of een kaarsje doen branden. “Zowel voor die bezoekers als voor de kerkgangers ligt de sluiting moeilijk,” zegt hij. “Maar na Goede Vrijdag komt Pasen! Als de kerk in oktober weer haar poorten opent en we de zondagseucharistie van 9u30, de doopsels, huwelijken en uitvaarten in het volledig gerestaureerde koorgedeelte kunnen vieren zal de vreugde groot zijn. Ik ben de Vlaamse en stedelijke overheid, bevoegd schepen Van Overmeire, de kerkfabriek, de architect en de aannemer buitengewoon dankbaar voor alle inspanningen. Een totaalrestauratie van dergelijke omvang is voor alle betrokkenen en op alle vlakken een krachttoer!”
“Wat we nu al zien, het verschil voor en na elke fase, is ronduit indrukwekkend. De gerestaureerde gedeelten tonen een geheel ander kleurenpalet. Bij de restauratie zijn ook veel elementen naar boven gekomen die verborgen waren. Het lijkt soms op een ontdekkingstocht,” merkt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) op, “Wanneer in 2027 de restauratie zal afgerond zijn, zullen de Aalstenaars een volledig nieuwe kerk krijgen vol prachtige kunstwerken.”
Tijdens fase 9, die loopt tot september 2025, worden de schilderijen en het interieur van de kruisbeuk gerestaureerd. De fase omvat onder meer werken aan de funderingen, het herstel van scheuren in muren, het vernieuwen van vloeren, het reinigen van het pleister- en voegwerk,... Ook het vast meubilair wordt aangepakt. De houten altaren en biechtstoelen worden behandeld tegen houtworm. De ruimte wordt voorzien van nieuwe elektrische voorzieningen, verlichting en detectiesystemen.
Vanaf oktober zal de kerk opnieuw toegankelijk zijn. Het schip zal dan open blijven en bezoekers zullen via een werftunnel het reeds gerestaureerde koor kunnen bezichtigen. Daarnaast geeft de werftunnel een uniek zicht op de lopende restauratiewerken.
Wil je meer ontdekken van de kerk, haar kunstwerken en restauratie? Koop de bezoekersgids 'Van heiligen, engelen en duivels' via de webshop of in het toeristisch infokantoor.
Wil je meer weten over de vieringen in de kerk? Neem dan een kijkje op de website van het dekenaat.