Postjes of principe bij Aalsterse sp.a

Op 5 november 2012

Ongeveer achthonderd leden van de Aalsterse sp.a zijn uitgenodigd in Ontmoetingshuis de Brug. Daar worden hen twee vragen voorgelegd. Ten eerste: willen zij dat hun partij in een coalitie stapt met N-VA en CD&V? Er is al een 'raamakkoord' afgesloten om mee te doen, maar dat is intussen op de helling gezet door de kritiek op kandidaat-schepen Karim Van Overmeire. Onder meer nationaal voorzitter Bruno Tobback vond het niet kunnen dat sp.a samen zou besturen met een voormalig kopstuk van Vlaams Belang.

Hete aardappel

De tweede vraag die de leden moeten beantwoorden is wie de twee schepenambten de komende zes jaar mag bekleden, ervan uitgaande dat een meerderheid op de eerste vraag positief antwoordt. De leden krijgen daarmee de hete aardappel doorgeschoven van de zeven verkozen gemeenteraadsleden. Zij wilden eigenlijk samen een gemeenschappelijk standpunt bepalen en dat door de leden laten bekrachtigen. Maar na een urenlange vergadering, waarbij harde woorden zijn gevallen, geraakten ze niet uit hun patstelling. Drie verkozenen bleven principieel gekant tegen deelname, de vier andere voor. Daarop beslisten ze de leden te laten oordelen, zonder gemeenschappelijk standpunt van de gemeenteraadsfractie. De discussie ging trouwens over veel meer dan de positie van Van Overmeire. Volgens de drie kritische verkozenen zaten er te weinig progressieve accenten in het onderhandelde raamakkoord. Het belooft in ieder geval een woelige vergadering te worden. De socialistische vakbond ABVV heeft al zijn militanten opgeroepen om voor de deur te manifesteren tegen deelname, en de actiegroep 'Noig Verontruste Aalstenaars' (NVA) houdt een optocht van het Volkshuis naar het ontmoetingshuis. "Ik hoop dat het helpt om de sp.a-leden te overtuigen tegen de coalitie te stemmen", zegt Erwin Callebaut, gewestelijk secretaris voor ABVV Oost-Vlaanderen. "Maar ik vrees dat het de andere richting uitgaat, als ik de reacties uit verschillende hoeken hoor. Op de ledenvergadering zal ik als lid van sp.a in ieder geval uitleggen waarom ik tegen de deelname ben. Ik hoop dat anderen dat ook zullen doen. Nadat iedereen zijn argumenten op tafel heeft gelegd, kunnen de leden in alle sereniteit stemmen." Sp.a-lijsttrekker en uittredend schepen Ann Van de Steen belooft een vurig pleidooi ten voordele van de coalitie te houden. "Ik wil woord houden tegenover N-VA en CD&V", zegt ze. "Ik heb met hen een akkoord afgesloten, en dat wil ik respecteren. Karim Van Overmeire is nu lid van een democratische partij en heeft de democratische principes van die partij onderschreven. Ik begrijp dat zijn deelname gevoelig ligt, maar ik zal zeker waakzaam blijven." Van de Steen, die nu nog schepen van Openbare Werken is, wil in de coalitie stappen "om de komende zes jaar te blijven wegen op het beleid". "We hebben de voorbije zes jaar veel kunnen realiseren, en ik wil dat werk voortzetten", zegt ze. "Maar de aanvallen van buitenaf maken de beslissing niet gemakkelijker. Daardoor kunnen we niet meer normaal met elkaar praten. Laat de Aalstenaars zelf beslissen over hun toekomst." Van de Steen verwijst daarmee naar de groep 'Noig Verontruste Aalstenaars', die volgens haar voor negentig procent uit mensen van buiten Aalst bestaat. Maar ze heeft het ook over de kritiek die ze van partijgenoten heeft gekregen.

Tegenwind

Afgelopen weekend kreeg ze nog tegenwind van de Gentse burgemeester Daniël Termont en van de toekomstige burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt. Zij zitten op de lijn van nationaal voorzitter Bruno Tobback. Die laatste reageerde twee weken geleden al meteen scherp toen Van Overmeire in beeld kwam. Hij noemde een coalitie met hem "niet één brug, maar alle mogelijke bruggen te ver". Tobback hoopt nu dat de ledenvergadering de coalitie verwerpt. "De leden kennen mijn mening", zegt hij daarover. "Mijn standpunt wordt nu alleen nog versterkt door de verklaringen van toekomstig burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Hij zegt dat hij met CD&V alleen doorgaat als sp.a eruitstapt, want de twee partijen hebben samen genoeg zetels. Maar wij zouden er toch in stappen? In een coalitie waarin we eigenlijk niet nodig Christophe D'Haese zijn?"

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is