Opvolgen bodemvervuiling

Op 27 oktober 2023, over deze onderwerpen: Leefmilieu, 10. Gezondheid

Bodemvervuiling door PFAS, ook in Aalst hebben we er mee te maken. Reden tot ongerustheid is er echter niet. Met Nieuwstraat (centrum), Hogeweg (Erembodegem) en Grote Baan (Herdersem) zijn er momenteel drie gekende vervuilde sites. De vervuiling is gelinkt aan het gebruik van fluorhoudend blusschuim gebruikt door de brandweer.

“In het centrum werd dit veelvuldig gebruikt bij het blussen van de brand bij Blokker, In Erembodegem aan de brandweerkazerne en ook aan de Grote Baan werd bij een bodemonderzoek vervuiling gevonden, aldus schepen Maarten Blommaert.

Voorzorgen
“Van zodra er een PFAS-vervuiling gekend is legt OVAM op basis van de waarden een perimeter rondom de vervuilde site en voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld ‘eet geen zelfgeteelde groenten of gebruik geen putwater als drinkwater”.

De PFAS-problematiek is vrij recent. De meest schadelijke blusschuimen worden nu niet meer gebruikt door de brandweer. “Concreet wordt de stad door OVAM op de hoogte gebracht van vervuilde gronden. Bewoners kunnen steeds individueel bij onze mensen van  het team milieuvergunningen en handhaving terecht met hun vragen. Deze vragen worden dan afgetoetst bij OVAM of Agentschap Zorg en Gezondheid”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is