U bent hier
Ook Aalst wil oude dieselwagens bannen
Een bonte stoet kleurrijke riksja's trok maandagochtend door de straten. Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) en zijn schepenen trapten zo letterlijk de Week van de Mobiliteit op gang. Stadsambtenaren werden thuis opgehaald en in stijl naar hun werkplek gevoerd.
Met de City Cycle Challenge wil de Fietsersbond alle personeelsleden van Aalst en Kortrijk uitdagen om zich zo veel mogelijk te verplaatsen met de fiets. Om het personeel extra te motiveren, wordt het met leuke activiteiten beloond.
"Behalve de exclusieve rit met riksja's hebben we ook twee masseurs die de beenspieren van alle fietsende personeelsleden onder handen namen. In samenwerking met de dienst Cardiologie van het ASZ krijgen twintig personeelsleden ook een gratis gezondheidscheck. De Fietserij controleert alle fietsen op technisch gebied. Ten slotte is er ook een afterwork party met alcoholvrije cocktails en gezonde hapjes."
Aalst heeft ook een extra troef om de wedstrijd te winnen. Jasmine Verbeke, educatief medewerkster bij het stadsmuseum, woont in Kortrijk en komt deze week elke dag met de fiets naar het werk, een rit van 2,5 uur enkel.
In de marge van de wedstrijd raakte ook bekend dat Aalst overweegt om vanaf 2016 geen vervuilende auto's meer toe te laten in de binnenstad.
Dieselwagens ouder dan tien jaar komen er alleen in met roetfilter.
Dieselwagens ouder dan 15 jaar zijn dan verboden, oldtimers, carnavalsen kermiswagens uitgezonderd.
"Elk duurzaam idee moet overwogen worden, maar we mogen het sociale aspect niet vergeten. Het zijn vaak oudere of arme mensen die met oude wagens rijden, maar de auto moet uit de stad", beseffen schepenen Dylan Casaer (sp.a) en Iwein De Koninck (CD&V).