Ongehuwd ouderschap en erkenning van kinderen

Op 30 maart 2018, over deze onderwerpen: Burgerlijke Stand

Mia De Brouwer
Naar aanleiding van de strijd tegen frauduleuze erkenningen wijzigt op 1 april 2018 de wetgeving. Het is voor aanstaande ongehuwde ouders belangrijk om weten dat er belangrijke veranderingen op til zijn.

“Tot nog toe volstond een bewijs van de gynaecoloog om de erkenning van een kind te regelen”, zegt schepen voor Burgerzaken Mia De Brouwer. “Vanaf volgende week echter gaat de erkenning gepaard met een administratief proces.”. Om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat en wat van de jonge ouders in geval van een erkenning verwacht wordt, is het wachten op de omzendbrief van de minister.

“Ik wil vermijden dat de ouders met de verwachting komen dat die erkenning ter plaatse onmiddellijk in orde gebracht kan worden.”, aldus Mia De Brouwer. In elk geval is het zo dat wie zijn kind wil erkennen op het moment van de geboorteaangifte er alle belang bij heeft zo snel mogelijk langs te komen. De geboorteaangifte moet immers binnen de 15 dagen gebeuren, wat betekent dat -in geval niet alle documenten direct beschikbaar zijn- de erkenner ook niet meteen op de geboorteakte vermeld wordt.

“Erkenning achteraf heeft sowieso tot gevolg dat er een dossier wordt opgemaakt.”, besluit Mia.

Voor meer info: Burgerlijkestand [at] Aalst.be of 053 77 9300

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is