OKAN uitbreiding naar jongeren die vanuit Brussel naar Aalst komen

Op 17 januari 2018, over deze onderwerpen: Integratie & inburgering, Onderwijs

Aalst.tv Facebook pagina

OKAN uitbreiding naar jongeren die vanuit Brussel naar Aalst komen. Naar aanleiding van het bezoek van minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan het OKAN-project in Aalst, pleitte schepen van onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA) voor een uitbreiding van het OKAN-project naar jongeren die vanuit Brussel naar Aalst komen.
OKAN staat voor ‘Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers’. Het zijn aparte klassen voor buitenlandse jongeren die maximaal 1 jaar ononderbroken in België verblijven. In die klassen krijgen ze een zeer intensieve cursus Nederlands en krijgen ze les over de Vlaamse manier van leven, zodat ze kunnen doorstromen naar het gewoon onderwijs.
Volgens schepen Karim Van Overmeire stelt zich in een stad als Aalst een zeer specifiek probleem: “Veel nieuwkomers komen via Brussel naar Aalst. In Brussel verblijven ze in een Franstalige of taalkundig en cultureel compleet verschillende omgeving. Als ze dan na één of twee jaar in Aalst komen, is er eigenlijk geen verschil met directe nieuwkomers. Volgens de huidige regelgeving krijgen de jongeren die uit Brussel komen geen toegang tot OKAN.” Dat zou Karim Van Overmeire dus anders willen zien.
De stad geeft een jaarlijkse ondersteuning van 40.000 euro aan de zogenaamde Alfaklassen voor leerlingen die geen toegang hebben tot OKAN. De Alfaklassen omvatten extra uren taalonderricht, maar zijn geen echte aparte klassen zoals OKAN.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is