Nieuwe Vlamingen, nieuwe Aalstenaars

Op 13 september 2016, over deze onderwerpen: Integratie & inburgering

Nieuwkomers die zich vestigen in Aalst, moeten onze taal leren en snel werk zoeken. Dat is de boodschap van een nieuw Aalsters onthaalfilmpje voor nieuwkomers. Opvallend: het zijn nieuwkomers die de positieve boodschap brengen. “We kiezen voor de aanpak met het meeste effect”, zegt schepen van Inburgering Karim Van Overmeire.

“Ik raad nieuwkomers aan om het Nederlands zo goed mogelijk te leren. Want enkel zo kan je hier een job vinden.” (Pablo, Spanje)

“Ik hou van Aalst. Ik ben er heel trots op om een Aalstenaar te zijn. Ja, ik voel mij hier thuis.” (Ana, Portugal)

Dat zijn twee citaten uit het nieuwe filmpje waarmee schepen Karim nieuwkomers wil verwelkomen in Aalst. Het filmpje geeft het woord aan Aalstenaars met een buitenlandse origine. “Een schepen of een ambtenaar kan dit verhaal ook vertellen, maar het wordt veel sterker als een andere nieuwkomer getuigt over het belang van taal leren en werk zoeken”, zegt Karim. “De boodschap is duidelijk: in Aalst krijg je veel kansen als je zelf ook je best doet. Je kan Aalstenaar onder de Aalstenaars worden als je zelf ook inspanningen doet”.

In het filmpje wordt enkel Nederlands gesproken. Een bewuste keuze, want Aalst is een Vlaamse en Nederlandstalige stad. “We gebruiken korte zinnen, eenvoudige woorden en een ondertiteling in het Nederlands”, vertelt Karim. “Zo biedt het filmpje meteen een paar leerkansen voor mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is