Nieuwe hoofdbibliotheek Utopia heeft een gezicht

Op 19 januari 2018, over deze onderwerpen: Bibliotheek

Vr. 19 Jan. 2018, Pagina 2

Schrijf het in uw agenda: op donderdag 21 juni opent de nieuwe hoofdbibliotheek Utopia, met daarin een Academie voor Podiumkunsten, de deuren. De doeken die de voorgevel verhulden, werden donderdag weggehaald.

Het gebouw, dat ook dienst deed als uitvalsbasis voor de gerechtelijke politie, werd opgetrokken tussen 1884 en 1886 en was in den beginne een bâtiment de cadre of infirmerie. Boven hadden de onderofficieren van de pupillenschool er hun logement. Dit statige pand op de hoek van de Graanmarkt wordt nu de nieuwe hoofdbibliotheek met daarin ook een Academie voor Podiumkunsten. Gisteren werden de witte doeken van de compleet gerenoveerde gevel weggehaald.

“De gevel werd helemaal gezandstraald”, vertelt Bas Barendse van KAAN Architecten.

“De raamdelen werden uitgezaagd en verlengd en het gebouw werd helemaal opnieuw gevoegd.”

Opening op 21 juni

Voorts komen er ook zitzetels, een boekenlift, leeszalen... “En een concertzaal met honderd zitjes”, vult diensthoofd van de bib, Arnoud Van Der Straeten, aan. “Er is een verteltheater voor kinderen, een workshopruimte, het uitlenen wordt volledige geautomatiseerd, er zijn zeventien instrumentenklassen, een balletzaal, ... En alles is toegankelijk voor mensen met een beperking.”

De nieuwe hoofdbibliotheek kost 16,1 miljoen euro. Op donderdag 21 juni opent het belevings- en ontmoetingscentrum de deuren, bevestigt schepen van Bibliotheken, Karim Van Overmeire (N-VA).

Kyo Defraeye, projectleider van aannemer Van Roey, zegt dat de realisatie van de bibliotheek in Aalst bijzonder snel is gegaan. “In drie jaar tijd zullen we een bouwproces doorlopen hebben, van aanbesteding tot ontwerpfase en realisatie. Een goede communicatie was cruciaal om dat te doen slagen. Dagelijks zijn tussen de honderd en 130 mensen aanwezig om het pand af te werken, vlak voor de oplevering zullen dat er 150 zijn.” (lds)

lds ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is