Nieuwe composteerinstallatie draait op volle toeren

Op 26 oktober 2017

Maarten Blommaert
De gloednieuwe composteerinstallatie van ILvA draait stilaan op volle toeren. Er hangt een prijskaartje van 10 miljoen euro aan de nieuwe infrastructuur, maar die investering verdient zichzelf terug. “Onze vrachtwagens moeten nu niet meer elke dag naar Geraardsbergen rijden om het GFT-afval weg te brengen”, zegt ILvA-voorzitter Maarten Blommaert (N-VA).
 
Elk jaar verzamelt ILvA maar liefst 28.000 ton GFT-afval (groeten-, fruit- en tuinafval). Een speciale composteerinstallatie verwerkt al dat afval tot zo’n 10.000 ton hoogwaardig compost per jaar. Tot voor kort moesten de vrachtwagens daarvoor helemaal tot in Schendelbeke bij Geraarsbergen (en weer terug) rijden. Na een stevige investering ter waarde van 10 miljoen euro staat er nu een gloednieuwe composteerinstallatie aan de Watermolenstraat, vlakbij de ILvA-gebouwen.
 
“We besparen tijd, brandstof, fileleed en heel wat stress en gedoe”, zegt IlvA-voorzitter Maarten. “We zijn er na heel wat onderhandelen in geslaagd om de gronden vlakbij de personeelsparking aan te kopen. Zo besparen we op jaarbasis maar liefst 50.000 kilometer”.
 
De indrukwekkende composteerinstallatie bestaat uit gigantische boxen waar het GFT letterlijk kan rijpen tot compost. Er wordt – Europese primeur! - een zure gaswasser gebruikt, die de uitstoot van ammoniak tot een absoluut minimum beperkt. Speciaal voor de omwonenden zijn er nog extra maatregelen genomen om geur- én geluidshinder te beperken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is