Nieuwe bibliotheek op de sporen

Op 30 oktober 2014

De gemeenteraad keurde vorige week de conceptnota van de nieuwe bibliotheek goed. Daarmee wordt een nieuwe stap gezet in de bouw van de nieuwe hoofdbibliotheek op de Pupillensite, meer specifiek op het deel waar de Gerechtelijke Politie tot over een aantal jaren gevestigd was op de hoek van de Esplanadestraat en de Graanmarkt, in het hart van de stad. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA).

Karim Van Overmeire - Bibliotheek

De stad Aalst heeft in de meerjarenplanning 2014-2019 een nieuwe hoofdbibliotheek voorzien als prioritaire doelstelling. Het hoeft geen betoog meer dat de infrastructuur van de hoofdbibliotheek in CC De Werf heel wat belangrijke knelpunten en gebreken vertoont die het onmogelijk maken om te evolueren naar de openbare bibliotheek van morgen. De nieuwe bibliotheek moet evolueren van een traditioneel uitleencentrum naar een plek waar er ook ruimte is voor verblijven, ontmoeten, ontspannen en bijleren; zowel fysiek als digitaal. De bibliotheek van Aalst, de tweede grootste stad van de provincie, wil uitgroeien tot een open en toegankelijk huis van kennis, informatie, cultuur en ontspanning,” aldus schepen Karim Van Overmeire.

In de conceptnota wordt een efficiënte, performante, toekomstgerichte en bereikbare infrastructuur uitgetekend, op maat van de burger. De  conceptnota kwam tot stand na raadpleging van de beheerraad van de bibliotheek, het personeel, het onderwijs, de gemeenteraadscommissie, de stedelijke adviesraden en via een open forum ook de ruimere bevolking en gebruikers van de bib. Na de denk- en ontwerpfase in 2014-2015 plant de stad in 2016 te starten met de eerste fase van de nieuwbouw, in 2017 over te gaan naar een tweede fase en in 2018 de afwerking van de nieuwe bibliotheek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is