Nederlands oefenen: ook in Erembodegem

Op 1 juni 2023, over deze onderwerpen: Economie, Integratie & inburgering

Door de ligging van Erembodegem, aan de trein- en busverbinding tussen Brussel en Aalst, is er de jongste jaren een grote instroom aan anderstaligen. “Als lokaal bestuur hebben we geen impact op wie er bij ons huizen koopt of huurt,” zegt schepen van Inburgering Karim Van Overmeire (N-VA), “maar we vinden het wel belangrijk dat nieuwkomers zich aanpassen. Nederlands leren is daartoe de eerste stap. Er is een groot aanbod om Nederlands te leren. We stellen vast dat mensen begrijpelijkerwijze soms schroom hebben om effectief Nederlands te spreken maar even goed dat autochtone Vlamingen soms te snel overschakelen naar Frans of Engels om met nieuwkomers te praten. Met het initiatief ‘Oefen hier je Nederlands’ spelen we hierop in: in Aalst, maar nu ook in Erembodegem.”

Op donderdag 1 juni werd het project ‘Oefen hier je Nederlands’ in Erembodegem in de kijker geplaatst. Deelnemende handelaars stelden hun aanbod voor en anderstalige cursisten kregen de kans om vragen te stellen.

Het uitgangspunt is dat elk contact voor een anderstalige een moment kan zijn om zijn of haar Nederlands te oefenen. Handelszaken geven met het logo ‘Oefen hier je Nederlands’ aan dat anderstaligen welkom zijn om hun Nederlands te oefenen. Fouten maken mag. Je leert maar Nederlands door vaak te oefenen. Zowel de nieuwkomers als de handelaars kregen van het stadsbestuur een lijst met tips om gesprekken in het Nederlands te vergemakkelijken: langzaam spreken, eenvoudige woorden gebruiken, voorwerpen aanwijzen... en vooral: niet opgeven.

“Het spreekt voor zich dat we hieraan graag meewerken”, zegt schepen van Economie Katrien Beulens (N-VA): “Met een sticker geven de winkeliers aan dat ze deelnemen aan het project. De deelnemende handelszaken worden op de website van de stad gepubliceerd. Wie geïnteresseerd is, kan ons contacteren. Hoe meer deelnemende winkels, hoe beter.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is