N-VA mogelijk de grootste in 32 gemeenten

Op 11 oktober 2012

Bij de jongste parlementsverkiezingen kleurde de kaart van Vlaanderen haast helemaal geel, op enkele schaarse oranje, blauwe en rode bastions na. Zo'n gele vloedgolf zit er nu niet aan te komen. Uit peilingen in tien Vlaamse steden blijkt dat N-VA slechts in de helft daarvan meer dan 20% haalt, een pak minder dan de monsterscores in de nationale polls. Dat beseft De Wever: "De recente landelijke peilingen zetten N-VA tussen 30 en 40%. Maar het duurt minstens drie verkiezingen voor succes in de Wetstraat zich ook lokaal vertaalt. Het verhoopte resultaat zondag loopt sterk uiteen: van 5% in de ene gemeente tot meer dan 20% in de andere."

Superman

Hoe groot de zenuwachtigheid ook is bij de christendemocraten, N-VA wordt zondag geen nieuwe CVP die heer en meester is in la Flandre profonde. Al ziet het ernaar uit dat de Vlaams-nationalisten op veel plaatsen in één klap een factor van belang worden in de gemeentepolitiek. Eén die coalities kan maken en kraken en die wellicht op heel wat plaatsen haar intrede zal maken in de schepencolleges. Dáár is het de partij op 14 oktober ook om te doen: zich diep in de Vlaamse klei verankeren. Nu zaaien om in 2014 en bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 te oogsten. Niet toevallig is N-VA daarom de partij die na CD&V met de meeste kandidaten naar de kiezer trekt. Vaak zijn het weliswaar onervaren kandidaten met weinig naam en faam. Remember de knullige Superman van Kasterlee die een einde wil maken aan 36 jaar CVP-bestuur. De kans dat Superman zondagavond de sjerp mag omgorden is veeleer klein. Toch maakt N-VA zondag een meer dan behoorlijke kans om in een dertigtal steden en gemeenten in één klap de grootste partij te worden. Uit peilingen blijkt dat N-VA in poleposition staat om in Antwerpen en Aalst de burgemeester te leveren. Ook in Brugge en Mechelen maakt de partij daar een redelijke kans op, al zou dat een kleine verrassing zijn. Buiten de Vlaamse steden staat N-VA er op heel wat plaatsen ook goed voor om de sjerp te veroveren. Niet in het minst in de bastions waar de partij nu al de burgemeester levert, zoals in Voeren met Huub Broers, Dessel met Kris Van Dijck of Kruibeke met Antoine Denert. Ook in Hoeselt, Dentergem en Zonnebeke levert N-VA nu al de burgemeester, vaak verkozen op een lijst met wortels in de Volksunie. In andere gemeenten heeft de partij soms populaire kleppers die - nu N-VA ook nationaal de wind in de zeilen heeft - wellicht moeiteloos de verkiezingen kunnen winnen, zoals Jan Peumans in Riemst, Mark Demesmaeker in Halle, Jan Jambon in Brasschaat, Geert Bourgeois die als lijstduwer opkomt in Izegem of Ben Weyts die voor een iets moeilijkere opdracht staat in Beersel. In Herent heeft de partij dan weer burgemeester en ex-VU-boegbeeld Willy Kuijpers weten te strikken.

Overgelopen VB'ers

N-VA staat ook erg sterk in het kerngebied van Vlaams Belang, dat zich uitstrekt van Antwerpen over de groene rand van de stad naar Mechelen en het Waasland tot in Aalst. Dankzij overgelopen VB'ers staat de partij zeer sterk in onder meer Aalst en Beveren. In Edegem slokte N-VA dan weer de lokale partij 'Edegem Anders' op en duwt minister Muyters de lijst. Alles samen ziet het ernaar uit dat N-VA in een goede dertig gemeenten zondag de champagne kan laten knallen. Jan Peumans toonde zich in 'De Zevende Dag' iets voorzichtiger. "Er zijn 308 Vlaamse gemeenten: als we in 25 gemeenten de grootste worden, zullen we goed gewerkt hebben." Toch staat of valt alles met Antwerpen. "Ik maak er geen geheim van dat we in Aalst en Antwerpen willen winnen", liet De Wever deze week optekenen. "Vooral in Antwerpen staat veel op het spel. Daar worden carrières gemaakt of gekraakt." Een nederlaag in 't Stad zou de vooruitgang van de partij in de 307 andere gemeenten meteen in de schaduw stellen. Filip Dewinter kan daarover meepraten. 6 burgemeesters 72 schepenen 356 gemeenteraadsleden

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is