N-VA Aalst en Aalst Anders & Beter bereiken principeakkoord

Op 27 mei 2011
Vandaag maakten N-VA Aalst en de politieke beweging ‘Aalst Anders & Beter’ bekend dat ze een principeakkoord gesloten hebben over hun toekomstige samenwerking. De zomermaanden zullen gebruikt worden om de samenwerking structureel en inhoudelijk vorm te geven. Meteen verlaat de N-VA ook de Aalsterse meerderheid. Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA), gemeenteraadslid Mia De Brouwer (N-VA) en Vlaams Parlementslid Karim Van Overmeire (AA&B) gaven vandaag toelichting bij beide beslissingen.

De Aalsterse politiek kreeg vanmiddag een ware schokgolf toegediend door het dubbele nieuws. “We zijn in het verleden loyaal de afspraken met de CD&V en de andere meerderheidspartijen nagekomen. We moesten evenwel vaststellen dat het steeds moeilijker werd om een consensus te bereiken in dossiers die voor ons inhoudelijk belangrijk zijn. Ons bestuur heeft daarom beslist om met een eigen lijst naar de verkiezingen te gaan. Het is een vorm van elementaire beleefdheid om dat nu aan onze vroegere partner mee te delen, zodat iedereen ruim op tijd weet waar hij aan toe is,” aldus N-VA-gemeenteraadslid Mia De Brouwer.

“We zullen in de toekomst elk dossier op zijn waarde en op zijn inhoud beoordelen,” zegt N-VA Kamerlid Sarah Smeyers: “We blijven kritisch maar constructief. Goede voorstellen zullen op onze steun kunnen blijven rekenen. Wat niet goed is, zullen we proberen veranderen of tegenhouden. Onze nieuwe positie zal ons vanzelfsprekend toelaten dat we ons voortaan volledig onafhankelijk tot de Aalsterse bevolking zullen kunnen richten."

“Wij zijn eigenlijk al twee keer los van de CD&V naar verkiezingen gegaan,” zo verwijst Smeyers naar de Vlaamse en de federale verkiezingen van 2009 en 2010. “En die hebben bewezen dat de Aalstenaar de visie van N-VA wel kan appreciëren. We zijn een recht-lijnige partij met genuanceerde standpunten. Wij denken, durven én doen. Dat ziet Aalst ook.”

De Aalsterse N-VA-afdeling wordt bovendien versterkt door de politieke beweging ‘Aalst Anders & Beter’. “Van bij de oprichting hebben we duidelijk gesteld dat ‘Aalst Anders en Beter’ open stond voor samenwerking en krachtenbundeling. Door de beslissing van N-VA om de meerderheid te verlaten, wordt die krachtenbundeling mogelijk. De politieke kaarten in Aalst worden nu grondig herschud,” zegt Karim Van Overmeire. “Bovendien – dat mag wel eens gezegd worden - zijn we gecharmeerd door de grote standvastigheid van de N-VA op federaal vlak.” 

"Dit is absoluut geen stap in het duister," sluit Sarah Smeyers af, "We hebben elkaar de afgelopen maanden veel en intens gesproken. Die gesprekken hebben aangetoond dat er inhoudelijk uiteindelijk weinig of geen meningsverschillen zijn. Het zou gewoon onverstandig zijn om dan niet tot een krachtenbundeling te komen. " 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is