Museum toont 600 jaar Katrienen

Op 22 april 2022, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op zaterdag 23 april opent in  ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst de tijdelijke expo ‘600 jaar rederijkers in Aalst’. Daarmee schetst het Museum het verhaal van 600 jaar Catharinisten, in de volksmond beter gekend als de ‘Katrienen’.

 

De ‘Rederijkerskamers’ ontstonden vanaf de 15de eeuw en verenigden vooraanstaande burgers die zich met literatuur, toneel en voordrachten bezighielden. “De allereerste vermelding van de Catharinisten stamt uit 1421, toen het toenmalige Aalsterse stadsbestuur aan de vereniging een bedrag uitkeerde voor bewezen diensten”, legt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) uit. “Ik vermoed dat de Katrienen met hun zeshonderd jaar de oudste vereniging van onze stad zijn. Als stadsbestuur leveren we graag onze bijdrage aan deze belangrijke verjaardag. Vandaar deze tentoonstelling.”

 

De Aloude Rederijkerskamer der Catharinisten telde onder haar leden heel wat vooraanstaande kunstenaars, waaronder Dirk Martens, Pieter Coecke, Willem (Guilliam) Caudron senior (1584-1639) en Willem (Guilliam) Caudron junior (Aalst 1607-1692). Ook landschapsschilder Valerius De Saedeleer bemachtigde ooit een hoofdrol in een van hun toneelstukken.

 

Door corona werd de viering van de 600ste verjaardag een jaartje opgeschoven. De tentoonstelling vormt een aanloop naar het internationaal rederijkerscongres dat de Catharinisten op zondag 12 juni 2022 organiseren en waarop de vertegenwoordigers van 36 Rederijkerskamers uit Vlaanderen en Nederland verwacht worden.

 

De tentoonstelling toont de geschiedenis van de eerbiedwaardige vereniging. Het belangrijkste document wordt ongetwijfeld gevormd door het verzamelhandschrift van

vader en zoon Caudron. Dit bevat uiterst zeldzame afschriften van de toneelwerken die Caudron senior en junior in de loop van de 17de  eeuw schreven. Het handschrift staat sinds 2014 op de lijst met topstukken van de Vlaamse Gemeenschap en wordt zorgvuldig bewaard in het Aalsterse Stadsarchief. Deze delicate documenten worden nu uitzonderlijk voor deze expo aan het publiek getoond in ’t Gasthuys – Stedelijk Museum.

 

De tentoonstelling wil natuurlijk ook graag aansluiten bij de jaarlijkse Erfgoeddag die dit jaar op zondag 24 april doorgaat. Met het thema ‘Erfgoeddag maakt school’ wordt een brug geslagen tussen de geschiedenis van de Katrienen en het jongere publiek. Dat gebeurt via de ‘Grote Quiz der Katrienen’. Die kan je spelen via www.tgasthuys.be. Behalve een goed werkende internetverbinding heb je helemaal niets nodig om deel te nemen. De vragen zijn geschikt voor kinderen vanaf het derde leerjaar. Je kan de quiz zowel thuis als in de klas spelen vanaf Erfgoeddag, zondag 24 april.  Speel je met de klas in de week van 25 tot 29 april, dan maak je kans op een gratis Rederijkerswandeling met gids voor de hele klas.  De quiz kan gespeeld worden tot het einde van de expo op zondag 11 september.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is