Modernistische schoolvleugel Sint-Jozefcollege in Aalst krijgt opknapbeurt

Op 20 oktober 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 852.116,76 euro toe voor de restauratie van gebouw 37 van het Sint-Jozefcollege in Aalst. “De restauratie van de gevel is dringend nodig. De betonnen muren moeten gerestaureerd worden zodat de schoolgebouwen veilig in gebruik kunnen blijven”, zegt minister Diependaele.

 

Het dak, de gevels en het schrijnwerk van gebouw 37 van het Sint-Jozefcollege worden gerestaureerd. Deze modernistische vleugel van het college werd in 1937 gebouwd. De betonnen structuren en afwerking van de gevels vertonen schade waardoor op regelmatige tijdstippen brokstukken naar beneden vallen.

“Gelet op de ligging van het gebouw op de schoolsite en aan de straat, moet de veiligheid van de leerlingen kunnen worden gegarandeerd. Daarom is dringend herstel van het gebouw nodig”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten.

Voor de schoolsite is een beheersplan uitgewerkt dat het onderhoud en gebruik van zes gebouwen regelt. Het internaatsgebouw op de site wordt momenteel ook in verschillende fases gerestaureerd.

“In een scholenstad als Aalst is er altijd wel een school die steun kan gebruiken bij uitbreidings- of restauratiewerken”, zegt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Onderwijs in Aalst. “Het is dus goed dat de minister deze noden erkent en helpt lenigen. Zo kunnen onze Aalsterse scholieren in de meest optimale omstandigheden schoollopen.”

 

Geschiedenis
In 1620 vestigden jezuïeten zich in Aalst. Zij startten er een scola elementaria of voorbereidend klas op de eigenlijke humaniora. Ze stichtten het Sint-Jozefscollege dat vandaag bestaat uit 17de-eeuwse college- en klasgebouwen, een 18de-eeuwse kerk en internaatsvleugel, een 19de-eeuwse refter met muurschilderingen uit begin 20e eeuw en enkele uitbreidingen en verbouwingen waaronder de modernistische vleugel uit 1937.

Deze gebouwen werden op 23 oktober 1997 beschermd als monument omwille van hun artistieke en historische waarde. Het college zelf is een voorbeeld van barokarchitectuur uit de 17de eeuw. Dezelfde stijlkenmerken werden ruim een eeuw later opnieuw gebruikt bij de bouw van de kerk. Het internaatsgebouw is een streng classicistisch gebouw naar ontwerp van L. Montoyer van 1779-1782. De modernistische nieuwe schoolvleugel uit 1937 naar ontwerp van A. Bressers is een voorbeeld van de toen gebruikte ‘Nieuwe Zakelijkheid’.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is