Lotjonslos gaat ook met prijs van meest duurzame praalwagen lopen

Op 22 maart 2023, over deze onderwerpen: Carnaval, Leefmilieu

De afgelopen jaren zette de stad Aalst in op het verduurzamen van carnaval. Zo werden o.a. batterijen gebruikt ter vervanging van de gebruikelijke dieselgeneratoren en werd een succesvolle test uitgerold met een elektrische trekker voor een praalwagen.

De afgelopen vier edities van carnaval (2018, 2019, 2020 en 2023) werd daarnaast ook een wedstrijd georganiseerd voor de meest duurzame praalwagen. Op deze manier wil de stad carnavalsgroepen aanmoedigen hun praalwagen zo duurzaam mogelijk te ontwerpen.

Schepen van Natuur en Duurzaamheid Katrien Beulens (N-VA) ging maandag de prijzen overhandigen: “Duurzaamheid hoeft niet per se te betekenen dat er moet ingeboet worden aan kwaliteit of er hogere kosten aan verbonden zijn. Het zet juist aan tot creatief denken en alternatieve manieren zoeken om hetzelfde resultaat te bekomen, maar dan in een duurzame vorm. Proficiat aan de winnaars en bedankt aan alle groepen die hier moeite hebben ingestoken.”

Lotjonslos kaapt met hun wagen naast de 1e plaats in de stoet dus ook de duurzaamheidsprijs weg. De jury (met vertegenwoordigers uit de carnavalswereld) was het erover eens dat zij met o.a. het inzetten van twee elektrische trekkers (die de tractors vervangen), de samenwerking met een bouwbedrijf die de isomo verwerkt in isolatiechape en het gebruik van heel wat holle structuren die eerste plaats verdienen.

Daarnaast zijn zij – op uitdaging van prins Yordi – een engagement aangegaan als klimaatambassadeur van de stad. We kunnen dus wel stellen dat zij zeker in deze opdracht geslaagd zijn.

Ook Lossendeirdeveirdeirdeir siert op een mooie tweede plaats aangezien zij o.a. de volledige stoet enkel op batterijen hebben gereden. Er is geen enkele generator/stroomgroep aan te pas gekomen. Enkel de batterij die dienst deed voor de muziekinstallatie werd opgeladen van zondag op maandag en de andere batterijen zijn twee stoeten kunnen meegaan.

Beplekt en Bespoeten eindigde op de derde plaats met o.a. de inzet van batterijen tijdens de stoet, het hergebruiken oude poppen (zowel van de eigen groep als aangekocht bij andere groepen) en de versneden stukken isomo van vorige edities die opnieuw werden ingezet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is