U bent hier
Leefloontrekkers kregen 478 miljoen euro in 2011
De niet-Belgische leefloners woonden vooral in het Brussels gewest (37,3%), gevolgd door Wallonië (32,2%) en Vlaanderen (30,5%). "De verschillen tussen de gewesten zijn logisch, want de meeste nieuwkomers vestigen zich in Brussel. Tegelijk bewijst het hoge aantal niet-Belgische leefloners in alle gewesten het grote belang van doorgedreven activering van nieuwkomers op de arbeidsmarkt", aldus het N-VA-Kamerlid.
Gent
In de meeste grootsteden zijn het vooral vreemdelingen van buiten de Europese Unie die een leefloon trekken. Maar in Gent is dat anders: het is de enige stad is die meer leeflonen uitkeerde aan vreemdelingen van binnen de Europese Unie dan van erbuiten (53,8%). Zij kregen 6.5 miljoen euro uitgekeerd. Het gaat voornamelijk om Roma-zigeuners die massaal bij OCMW's aanklopten, aldus Smeyers.
Wetswijziging
Sarah Smeyers wijst op de positieve effecten van de wijziging van de nieuwe opvangwet, waardoor EU-burgers de eerste drie maanden van hun verblijf nog geen beroep kunnen doen op sociale bijstand. "Dat heeft blijkbaar zijn effect niet gemist, want het aantal steungerechtigde nieuwe EU-burgers daalde in Gent met 11.2% tot 1.341."