Kilometerheffing mag Gijzegem niet belasten

Op 21 april 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit

N-VA-raadslid vraagt metingen op de N406

Sinds de invoering van de kilometerheffing rijden er opvallend meer vrachtwagens door de dorpskern van Gijzegem. N-VA-gemeenteraadslid Ignace Verhaegen vermoedt sluipverkeer om te ontsnappen aan de kilometerheffing, en vraagt objectieve metingen van het verkeer op de N406.

Vanaf 1 april moeten alle vrachtwagens, ook de buitenlandse, betalen voor het gebruik van de belangrijkste wegen in België. Sommige transporteurs proberen aan de kilometerheffing te ontsnappen door voor kleinere wegen te kiezen. Ignace Verhaegen vermoedt dat ook de dorpskern van Gijzegem daar het slachtoffer van wordt.

“Sinds 1 april rijden er een pak meer vrachtwagens door Gijzegem, en ik denk niet dat ik me iets inbeeld”, zegt Ignace. “Vroeger kwam het vrachtverkeer omstreeks 6 uur ’s ochtends op gang. Nu is dat al om 5 uur ’s ochtends. Ook ’s avonds en in het weekend voelt de hele buurt een duidelijke toename. Dat weegt natuurlijk zwaar op de leefbaarheid in Gijzegem”.

Ignace heeft de kwestie aangekaart in de gemeenteraad. “Er moeten objectieve metingen worden uitgevoerd, zodat duidelijk vastgesteld kan worden dat het vrachtverkeer is toegenomen. Met die cijfers kunnen we opnieuw aan tafel gaan zitten met het Agentschap Wegen en Verkeer”.

Voor Ignace blijft een doortrekking van de gewestweg N41 de oplossing die de leefbaarheid van Gijzegem duurzaam kan vrijwaren. “Een omleidingsweg rond Gijzegem zou onze deelgemeente opnieuw zuurstof geven. Ook de verkeersveiligheid zou enorm verbeteren. Ondernemersorganisatie VOKA en de school Sint-Vincentius staan ook achter dit plan”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is