U bent hier
Karim Van Overmeire wordt schepen van Vlaamse Zaken
Van Overmeire stapte in juli 2010 uit het Vlaams Belang. Samen met lijsttrekker Christoph D'Haese won hij met N-VA de verkiezingen in Aalst. N-VA vormt er nu een coalitie met SP.A en CD&V.
Een voormalig Vlaams Belanger als schepen? D'Haese herhaalde in De Kruitfabriek (Vier) dat Van Overmeire 'de democratische principes in zijn hart draagt'.
Nieuw bij de bevoegdheidsverdeling is de benoeming van een schepen voor Vlaamse Zaken in Aalst. Al is dat minder nieuw dan het lijkt. Ook in de Rand rond Brussel hebben enkele gemeenten zo'n schepen.
Bovendien wijst N-VA erop dat de coalitiepartners SP.A en CD&V het eens zijn met de aanstelling van een schepen voor Vlaamse Zaken.
Spoorwegfenomeen
Volgens de nieuwe burgemeester D'Haese heeft Aalst in toenemende mate te maken met de verfransing. Het 'spoorwegfenomeen' noemt hij het. Omdat er een goede spoorverbinding is tussen Brussel en Oost-Vlaanderen, trekken Franstaligen weg uit Brussel en vestigen ze zich iets verderop. In Aalst bijvoorbeeld, vanwaaruit Brussel gemakkelijk te bereiken is.
'Voor de N-VA is het heel belangrijk om te waken over de authenticiteit en het Vlaams karakter van onze stad,' zegt D'Haese. Hoe dat precies moet gebeuren is iets minder duidelijk. D'Haese heeft het onder meer over de bevlagging van de officiële gebouwen in Aalst.
Daarnaast krijgen de straatnaamborden in Aalst een "Vlaamse Leeuw" en opgestickerd stadsschild. Bij enkele straten komt ook een naambordje in het plaatselijk dialect.
De nieuwe schepen moet waken over het gebruik van het Nederlands in de kinderdagverblijven, aan het onthaal in het stadhuis, in de scholen. Omdat er ook veel migranten in Aalst komen wonen, wil D'Haese het aantal taallessen opdrijven in de stad.
'Het is niet provocatief bedoeld, integendeel. Het is een positief idee. We sluiten anderstaligen in onze armen en leren hen Nederlands spreken zodat ze gemakkelijker integreren.' De primeur van de nieuwe schepen stond vanmorgen trouwens in Le Soir.
D'Haese onderstreept verder dat het ambt niet tot een symbolenkwestie herleid mag worden. 'We willen de eigenheid van de sympathieke toffe stad Aalst bewaren en taal is daarbij het instrument bij uitstek voor integratie. Het gaat dus om een andere inslag dan het louter communautaire.'
De nieuwe schepen heet trouwens voluit 'schepen van Vlaamse Zaken en Integratie'. Naast Vlaamse Zaken krijgt schepen Van Overmeire allicht ook Bevolking, Burgerlijke Stand en eventueel Onderwijs tot zijn bevoegdheden.