Jaar langer premies voor gevelrenovatie

Op 9 oktober 2013

Aalst kan 240.000 euro investeren in de renovatie van gevels en leegstaande handelspanden, dankzij de steun van Vlaanderen en Europa. De stad kan rekenen 72.000 euro van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 96.000 euro van het Vlaamse Hermesfonds. Een derde, 72.000 euro, wordt door de stad gefinancierd. "Aalst is een belangrijke winkelpool in de regio", verantwoordt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) de inspanningen. "De centrale Grote Markt met haar aanpalende winkelstraten geeft Aalst haar unieke stervormige winkelstructuur. Leegstaande handelspanden en verwaarloosde en verouderde winkels zijn niet aantrekkelijk en nefast voor een goed draaiend winkelhart. De stad werkt daarom aan een effectief handelspandenbeleid waar de renovatie en verfraaiing van panden deel van uitmaakt", zegt de burgemeester.

Oorspronkelijk doel

Het oorspronkelijke doel was om in twee jaar tijd een twintigtal gevels van handelspanden te renoveren, en een drietal leegstaande handelspanden te verfraaien. "Er waren 19 ingediende en goedgekeurde dossiers. In al die gevallen ging het om gevelrenovatie en één van de aanvragers wilde ook zijn pand verfraaien. 14 van de gerenoveerde panden bevonden zich in de buurt van de Grote Markt. Vijf panden in Korte Zoutstraat, Molendries of Hoveniersstraat", zegt Tineke Stockman van de dienst Economie.

Subsidies over

Er zijn nog subsidies over, en dus besliste de stad om het project met een jaar te verlengen. "Gemiddeld investeerde men 11.112 euro per dossier, waarvan de helft terugbetaald werd door de renovatiepremie. Dat was ongeveer de helft van wat we hadden vooropgesteld", zegt Tineke. Bovendien waren er aanvragen van eigenaars van handelspanden buiten de afgebakende zone. Daarom is er nu een uitbreiding van het aantal straten die mogen deelnemen. De volgende straten komen dit jaar in aanmerking: alle straten op en binnen de Wallenring, Statieplein, Majoor Claserstraat, Vooruitgangstraat, Stationsstraat, Albert Liènartstraat, Dr. André Sierensstraat, Kanunnik Colinetplein, een deel van de Geraardsbergsestraat, een deel van de Moorselbaan, Korte Zoutstraat, Treinstraat, Molendries en Hoveniersstraat. Voor die laatste vijf straten kan de subsidie van de stad oplopen tot 10.000 euro omdat die straten extra steun kunnen gebruiken. Eigenaars in de andere straten krijgen maximum 7.500 euro terug. Simone De Luyck en Elizabeth Van Wilderode van schoenen Pantas uit de Molenstraat konden dankzij de premie hun gevel renoveren. "Oorspronkelijk is de gevel van 1767, maar er werd door de jaren heen uiteraard wel al wat aan gewerkt. We hebben dankzij de premie nieuwe ramen gezet, de dakgoot vernieuwd, de gevel bepleisterd en geverfd. Helemaal in het nieuw van boven tot beneden. Zeker als steun voor jonge ondernemers is deze premie meer dan welkom. Laat ons hopen dat deze premie in de toekomst kan behouden blijven", zegt Simone De Luyck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is