Iwein van Aalst krijgt een gezicht

Op 10 juli 2023, over deze onderwerpen: Erfgoed

In maart kende de Aalsterse gemeenteraad het ereburgerschap toe aan Iwein van Aalst. Dat was de eerste stap in een traject in de aanloop naar de 900ste verjaardag van de slag bij de Hertshaag in 2028. Alle verdere activiteiten die in deze aanloop passen, worden vanaf nu voorzien van een eigen logo dat speciaal hiervoor ontwikkeld werd: het gezicht van Iwein van Aalst.

 

Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed: “We willen die 900ste verjaardag niet ongemerkt laten passeren. Een werkgroep met vertegenwoordigers van alle partijen die in de gemeenteraad zetelen en leden van erfgoed- of aan Iwein gerelateerde verenigingen komt geregeld samen om de aanloop hiernaartoe vorm te geven. Zo werd er reeds een lezing georganiseerd in april en staat er in september reeds een volgende lezing geprogrammeerd. Bij een dergelijk lang traject hoort een eigen logo en wiens gezicht is daarvoor beter geschikt dan dat van Iwein zelf?”

 

Hoe Iwein er echt zou hebben uitgezien, zullen we nooit met zekerheid weten. Om deze historische figuur toch een gezicht te geven gingen de medewerkers van ’t Gasthuys – Stedelijk Museum op zoek naar zoveel mogelijk informatie over hoe een edelman als Iwein Van Aalst er zou kunnen uitgezien hebben. In grafisch kunstenares Joke De Groot, verbonden is aan stadsbibliotheek Utopia, vond het team een creatieve partner om die info om te zetten in een beeld.

 

Er is heel weinig info te vinden over Iweins uiterlijk. Er zijn geen beeltenissen of uitgebreide beschrijvingen. De enige twee aanknopingspunten waren zijn bijnaam ‘de Kale’ en het tapijt van Bayeux, een elfde eeuws wandtapijt dat de slag bij Hastings uitbeeldt en leest als een stripboek: in een reeks scenes wordt de hele tocht visueel uitgebeeld, van voorgeschiedenis tot de uiteindelijke veldslag. Het wandtapijt gaf enkele ideeën over hoe tijdgenoten van Iwein eruit gezien moeten hebben en wat hun kledij was.

 

Met deze info en wat prof.dr. Jan Dumolyn tijdens die eerste lezing in Utopia vertelde als inspiratie, werd uiteindelijk een gezicht getekend. Dat gezicht toont dat Iwein geen gemakkelijk leven leidde in roerige tijden. Tegelijk straalt het vastberadenheid uit.

 

De eerste activiteit die dit logo zal dragen, is de lezing ‘Een archeologische kijk op het Aalst van Iwein’ die op 7 september zal doorgaan in Utopia. Deze lezing start om 19.30u. en zet het verhaal van Aalst in de tijd van Iwein voor het voetlicht. Ze wordt gebracht door archeologische experts Koen De Groote en Jan Moens. Inschrijven voor deze lezing kan via www.tgasthuys.be of  Activiteiten in 2023 | Stad Aalst (visit-aalst.be)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is