Groen licht voor restauratieproject Sint-Jozefkerk

Op 24 november 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor twee restauratieprojecten in Oost-Vlaanderen, waaronder de Aalsterse Sint-Jozefkerk. “Door te investeren in onroerend erfgoed zorg ik er niet enkel voor dat monumenten worden opgeknapt of historische landschappen er weer als vanouds uitzien. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen”, zegt minister Diependaele.


Aalst: Sint-Jozefkerk

“De Sint-Jozefkerk, een baken in het Aalsterse stadslandschap, krijgt een opknapbeurt”, vertelt minister Diependaele. “In deze restauratiefase worden de toren en de voorgevel grondig gerestaureerd. Aan de toren zijn dakwerken voorzien en de torenspits wordt beter beveiligd. Ook het metselwerk, de natuursteen, het voegwerk en het buitenschrijnwerk worden aangepakt. Om verdere schade aan de figuratieve glasramen in het koor te vermijden, worden ze gedemonteerd en veilig gestockeerd in afwachting van een restauratie. Na deze eerste restauratiefase is het de bedoeling om ook de andere gevels en daken, net als de glasramen, te restaureren.”

 

Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed: “De Sint-Martinuskerk en de Sint-Jozefkerk, de twee kerken in het Aalsterse stadshart, zijn beeldbepalend. Elke Aalstenaar weet dat begin deze eeuw hun toestand al beter was geweest. Zonder financiële hulp van de Vlaamse overheid zou dat nog steeds het geval zijn. De werken aan de Sint-Martinuskerk zijn ondertussen al enkele jaren bezig en dankzij de goedkeuring van minister Diependaele kan nu ook gestart worden met de restauratie van de Sint-Jozefkerk. Voor deze restauratiewerken voorziet de Vlaamse overheid een premie van 1.401.870,85 euro en de Stad Aalst en de kerkraad elk 175.233, 857 euro. ”

 

In de 19de eeuw kende Aalst een bevolkingsexplosie. De Sint-Martinusparochie werd te klein voor het grote aantal gelovigen. Daarom was een tweede parochiekerk noodzakelijk. De architecten Joostens en De Noyette ontwierpen de Sint-Jozefkerk in neogotische stijl. De bouw van de kerk startte in 1868 en in 1908 was ze afgewerkt. In de kerk bevindt zich een orgel dat gebouwd werd door de gebroeders Vereecken, orgelbouwers uit Gijzegem. In de loop der jaren bleef het instrument ongewijzigd. Sinds 1974 is het orgel beschermd, omwille van zijn romantische klank en de vakkundige technische afwerking. De kerk zelf werd in 1997 beschermd als monument.

 

 

 

Meer info over de Sint-Jozefkerk: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/31 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is