Francken steelt de show in Aalst

Op 11 juni 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Francken steelt de show in Aalst

Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender,

De linkse betoging tegen de komst van staatssecretaris Theo Francken zaterdag, maakte op N-VA weinig indruk. Francken poseerde gewillig voor talloze selfies, terwijl de kleine schare actievoerders nauwlettend in de gaten werden gehouden.

“Het was naar wakker worden toen Karim Van Overmeire (N-VA), de man die voor Vlaams Belang het 70-puntenprogramma schreef, waarnemend burgemeester van Aalst was”, sprak Bart Van der Biest van de Linkse Socialistische Partij (LSP) voor het standbeeld van priester Daens. “We hopen dat het inAalst niet nog erger wordt, nu steeds meer van zijn extreemrechtse schild en vriend-aanhangers die overstap naar N-VA hebben gemaakt.”

De opkomst naar het protest tegen de N-VA-campagnebus bleef schaars: slechts een twintigtal leden van de Jongsocialisten, SP.A, PVDA en LSP daagde op. “De systematische ontmenselijking van vluchtelingen door Theo Francken is een herkenbaar mechanisme dat in een duister verleden ook werd toegepast”, aldus Michael Bal van de Jongsocialisten, die een rubberen bootje inwijdde als 'monument voor de onbekende vluchteling.' Verschillende agenten in burger waren present en in de Rozemarijnstraat stond een combi klaar om uit te rukken. In het N-VA-kamp was er geen greintje bezorgdheid over de betoging. De zaterdagmarkt werd overrompeld door een massa Vlaams-nationalisten voorgegaan door Theo Francken, minister Ben Weyts en burgemeester Christoph D'Haese, alsook de Aalsterse N-VA-schepenen en mandatarissen. Vooral Francken werd aangeklampt voor selfies en handtekeningen. “We waren niet onder de indruk van de actie van links, die weinig of geen inhoud had”, reageerde burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). “In tegenstelling tot de steunbetuiging van de Syrische christenen aan Theo Francken, die hem bedankten voor zijn hulp bij de hereniging van vele van hun gezinnen.”

Leen De Smedt ■

 

Meer Syrische christenen dan linkse betogers

Het Laatste Nieuws/Denderstreek,

Er waren zaterdag meer Syrische christenen om te supporteren voor Theo Francken (N-VA) dan er tegenbetogers van links waren. De 43 kandidaten van N-VA en een pak supporters stonden voor De Prins Drinkt Koffie op het Colinetplein de bus van Francken, Weyts en enkele andere kopstukken op te wachten. Op het plein stonden een 40-tal Syrische christenen. "Theo heeft voor ons veel gedaan", zegt Konstanton Al Chammas. "Hij heeft onze familie naar hier gebracht. We zijn hier om hem te bedanken voor wat hij voor ons heeft gedaan", aldus Al Chammas. Theo Francken bezocht samen met burgemeester Christoph D'Haese de wekelijkse markt en maakte tientallen selfies. Op 'De optocht voor de onbekende vluchteling' van enkele linkse partijen was een twintigtal personen. Zij stapten van het Volkshuis naar het standbeeld van Priester Daens om te protesteren tegen de politiek van Francken. (RLA)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is