Er komt een volwaardig brandweermuseum in Erembodegem

Op 18 december 2017, over deze onderwerpen: Erfgoed, Toerisme

Karim Van Overmeire
De plannen voor een volwaardig brandweermuseum in Erembodegem krijgen eindelijk vorm. Sinds 2011 staat er in een bedrijfsgebouw in Erembodegem de grootste verzameling van brandweervoertuigen van Europa. Eerder had deze collectie van de Private Fire Brigade in de Couverture en daarna in de Hekkestraat in Hofstade gestaan. Allerlei denkpistes bleken doodlopende straatjes te zijn.
 
“Voor een goed museum is er meer nodig dan een mooie collectie in een gebouw,” zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire. Op de jongste gemeenteraad werd een samenwerkingsovereenkomst met CVBA De Bardijnen afgesloten. Daarin werd afgesproken dat er op een professionele manier een ­museum zal worden uitgebouwd. Hierbij komt niet alleen de geschiedenis van de brandweer aan bod, maar kan er ook brandpreventie worden gegeven en kunnen jongeren worden warmgemaakt voor een loopbaan als brandweerman of -vrouw.
 
Al sinds februari 2011 steunt de stad de vereniging met een huurtoelage. “De overeenkomst houdt ook in dat het museum op enkele jaren tijd financieel zelfredzaam moet worden, zodat de ondersteuning vanuit de stad kan wegvallen. Tegelijk is er een garantie dat de collectie in Aalst blijft. We krijgen er straks zeker een mooie toeristische attractie bij.", besluit schepen Van Overmeire.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is