EPC certificaat voor stadsgebouwen

Op 22 december 2023, over deze onderwerpen: Energie

Vanaf 1 januari 2024 moeten alle publieke – en overheidsgebouwen groter dan 250m² een Energieprestatiecertificaat hebben. “Een hele opdracht, maar we zijn er gelukkig al een tijdje mee bezig”, licht schepen Maarten Blommaert de nieuwe regel toe.

“Onze dienst Gebouwen en Technieken is aan de slag gegaan met deze nieuwe wetgeving. In oktober hebben we vanuit het schepencollege dan ook ons akkoord gegeven om in te stappen op een raamovereenkomst bij het Vlaams Energiebedrijf voor de opmaak van deze EPC-attesten. Er werd opdracht gegeven om attesten op te maken voor meer dan 70 gebouwen, verdeeld onder de entiteiten stad, OCMW, SportAG, AGSA en Politie en goed voor een bruto oppervlakte van ongeveer 174.188m²."

"De opmaak van deze attesten is aan de gang, we zitten nu in de fase dat van een aantal gebouwen extra informatie opgevraagd werd zoals ondermeer de vergunde plannen. Dit kan niet van dag op dag en we schatten een doorlooptijd van zeker 1jaar. Maar we schakelen sneller wanneer het gaat over een verkoop of het geven van een gebouw in erfpacht. “Samen met onze dienst Patrimonium wordt dan al een EPC voor het betreffende gebouw opgemaakt en zijn we alvast wettelijk in orde”, aldus schepen Blommaert. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is