Efficiënte werking crematorium

Op 5 juni 2023, over deze onderwerpen: Energie

De stijgende energieprijzen worden ook bij intercommunale Westlede kort opgevolgd. Schepen Maarten Blommaert vertegenwoordigt de Stad bij de intercommunale. 

Sowieso is de gemiddelde kost voor gas en elektriciteit per crematie over de periode 2018-2022 gestegen van 28 tot 79 euro. “We gaan binnen de intercommunale voorlopig niet naar het doorrekenen van de stijging. Ook al omdat de marktprijzen zich de laatste maanden weer regulariseren. Er liggen 790 zonnepanelen op het dak van het Aalsters crematorium. Met de nieuwe manier van cremeren kunnen we nu de efficiëntie van het zonnepanelenpark verhogen, vermits het verbruik samenvalt met nuttige zonne-uren, daarnaast zetten we stappen om de overschot aan elektriciteit door te verkopen aan omliggende bedrijven zoals het ASZ”, schetst de schepen. 

De intercommunale met vestigingen in Aalst, Lochristi en Sint-Niklaas wil tegen 2030 jaarlijks 600 ton CO2 minder uitstoten in vergelijking met de huidige situatie. 

“In Aalst worden 13 personeelsleden tewerkgesteld en wat meer is, sedert de opstart moet de bevolking van Aalst en de hele regio rond de stad niet langer uitwijken naar andere locaties. Er kunnen tot 3.600 crematies plaatsvinden. Dat cijfer werd twee jaar terug al verhoogd. Samen met Lochristi en Sint-Niklaas werden in 2022 12.050 crematies binnen IGS Westlede uitgevoerd”.    

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is