Digitale lezing opgravingen Aalst

Op 20 april 2021, over deze onderwerpen: Erfgoed

 

Archeologen vertellen over Esplanadeplein en Molenstraat

online lezing over de opgravingen op het Esplanadeplein en de Molenstraat vanuit CC De Werf

Op het Esplanadeplein en in de Molenstraat zijn er recent opgravingen uitgevoerd in het kader van de heraanleg en de vernieuwing van het rioleringsstelsel. Via een online lezing kunnen geïnteresseerden eerste stand van zaken van het onderzoek vernemen.

Op het Esplanadeplein zijn restanten gevonden van de stadsversterking van Aalst. Het gaat om delen van de stadsgracht, stadsmuur en stadswal. Deze sporen zijn het bewijs voor de woelige 16de en 17de eeuw in Vlaanderen. Daarnaast kwamen enkele verrassende sporen aan het licht, die  vertellen over de interactie tussen de stad en het gebied buiten de versterking. Een bunker uit WO II getuigt van het strategische belang van het plein tot in de 20ste eeuw.

De opgraving in de Molenstraat illustreert de sterke ontwikkeling van de stad Aalst vanaf de late middeleeuwen. De winterbedding van de Dender is er gedempt om plaats te maken voor woningen, zodat de stad kon uitbreiden. De archeologen groeven een woningblok op met vloeren, muren, haarden, beerputten, kelders, ovens en afvalkuilen, sommige zelfs uit de 12de eeuw.

Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed: “De archeologen van SOLVA vonden tal van sporen die meer inzicht bieden in de geschiedenis en ontwikkeling van de stad Aalst. In samenwerking met het Stedelijk Museum Aalst en CC De Werf organiseren de archeologen een digitale lezing op woensdag 21 april 2021 van 20:00 tot 21:30 uur.  Elke Aalstenaar kan hun bevindingen zo uit eerste hand vernemen.”

De lezing kan je gratis volgen online via de streamingpagina van CC De Werf via deze link. Op de dag van de lezing verschijnt daar een blokje "LIVE" met een directe link naar de livestream. Na de lezing is er ook mogelijkheid om vragen te stellen aan de archeologen.

Meer info:

https://www.ccdewerf.be/nl/digitaal/programma/

https://www.ccdewerf.be/nl/programma/detail/digitaal-archeologische-opgr...

Contactpersoon SOLVA:

Arne De Graeve

E-mail: arne.de.graeve [at] so-lva.be

GSM: 0499/52.19.98

Bart Cherretté

E-mail: bart.cherrette [at] so-lva.be
GSM: 0486/831341

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is