D'Haese: 'N-VA en CD&V gaan door, desnoods zonder SP.A'

Op 5 november 2012

Sluiten de socialisten vanavond de rangen? Dat is de hamvraag in de ajuinenstad. Twee strekkingen staan om 20 uur tegenover elkaar in een ledenvergadering. Leden die al zes maanden lid zijn, stemmen er op de vraag of de SP.A in de coalitie stapt.

De vraag split de partij in twee. Struikelblok is Karim Van Overmeire, de ex-Vlaams Belanger die door N-VA werd voorgedragen als schepen voor Vlaamse Zaken. Ondanks een eerder getekend akkoord met N-VA en CD&V ziet een deel van de socialisten, onder wie huidig OCMW-voorzitter Patrick De Smedt, deelname aan een coalitie met Van Overmeire niet zitten. Anderen, onder wie aftredend schepen Ann Van De Steen, pleiten voor deelname aan het bestuur. Zij menen dat SP.A pas in de meerderheid kan zorgen voor een sociale toets aan het beleid dat anders helemaal naar rechts dreigt over te hellen.

De kant Van de Steen kreeg het de voorbije dagen hard te verduren. Niet alleen partijvoorzitter Bruno Tobback sprak een njet uit. Ook de Gentse en Brugse burgervaders Daniël Termont en Renaat Landuyt hakten in op de keuze voor deelname aan de coalitie.

Ander pijnpunt is het departement Personeel, dat SP.A in de onderhandelingen kreeg toegewezen. Net op dat departement zal de komende zes jaar moeten worden bespaard. Beter handen afhouden of toch ook daar zorgen voor een sociale toets?

Nog een twistpunt is het OCMW-voorzitterschap dat de socialisten tijdens de onderhandeling verspeelde aan N-VA. Ook dat viel slecht bij heel wat SP.A'ers.

Wat SP.A vanavond ook beslist, N-VA gaat hoe dan ook door met CD&V, liet toekomstig burgemeester Christpoh D'Haese afgelopen weekend verstaan. Ook al moet dat dan met een krappe meerderheid van 23 op 43 zetels. Haakt SP.A af, dan krijgen N-VA en CD&V er elk een extra schepenambt bij, wat meteen ook de twistpunten binnen die partijen over de verdeling van de postjes zou oplossen.

'Geen ja maar'

Doen de socialisten wel mee, dan hebben ze geen eisen te stellen over wie bij de N-VA schepen wordt, zegt D'Haese. 'Het zal ja of nee moeten zijn, geen ja, maar of nee, maar', liet hij verstaan.

Vanavond betogen de 'Noig Verontruste Aalstenaars' de tegen de deelname van SP.A aan de coalitie. De beweging Plus van Guido Biebaut kondigt dan weer aan actie te voeren voor de coalitie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is