Controlecel OCMW werpt vruchten af

Op 2 februari 2018, over deze onderwerpen: OCMW

Dankzij de N-VA-ploeg in de OCMW-raad bestaat er in Aalst een controlecel die verdachte steunaanvragen doorlicht. Sinds de opstart van die controlecel werd er al fraude vastgesteld in 80 dossiers. Dat blijkt uit cijfers die werden opgevraagd door OCMW-raadslid Pieter Cassiman (N-VA). "Het beschikbare geld moet gaan naar de mensen die het écht nodig hebben, niet naar wie misbruik maakt". 

N-VA heeft deze legislatuur komaf gemaakt met de sinterklaascultuur die bestond in het OCMW van Aalst. In 2013 werd er binnen het OCMW onder impuls van N-VA een controlecel opgericht. OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) kreeg toen véél kritiek uit linkse hoek. Nu blijkt dat de controlecel wel degelijk resultaten kan voorleggen.

OCMW-raadslid Pieter Cassiman (N-VA) verzamelde de harde cijfers. En wat blijkt? De controlecel kon al in 80 verschillende dossiers fraude vaststellen. De meest voorkomende misbruiken zijn zwartwerk, domiciliefraude en knoeien met de gezinssituatie. Bij 17 controles van een controlearts bleek er in 11 gevallen bovendien géén medische reden te zijn om niet te werken.

Ook het onrechtmatig verblijf in het buitenland wordt nu strenger aangepakt. Wie een leefloon krijgt, mag maximaal 28 dagen in het buitenland verblijven. "Bij het OCMW van Aalst moeten cliënten die naar het buitenland reizen zich nu bij vertrek én terugkeer komen melden", vertelt OCMW-raadslid Karolien Devos (N-VA). "Zo kunnen we toezien op iets wat vroeger niet eens gecontroleerd werd". 

"We scherpen sommige controles nog verder aan", zegt OCMW-raadslid Yasmine Deghels (N-VA), "maar we ontketenen géén heksenjacht. Onze enige logica is: steun moet gaan naar mensen die het echt nodig hebben. We zijn streng, maar rechtvaardig”.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is