Boon-beeld op de lange baan

Op 29 maart 2012

Het beeld van Jan De Lichte mocht niet in Aalst en staat nu in Antwerpen te pronken.Net voor de gemeenteraad van Aalst was er nog een ultiem overleg tussen socialisten over het Boon-standbeeld. Het resultaat ervan was dat Dylan Casaer - duidelijk boos - bij het begin van de gemeenteraad op zijn schepenstoel ging zitten, en enkele papieren doormidden scheurde. Later op de avond werd duidelijk waar hij een kruis over maakte: de schepen vroeg zelf om het agendapunt te verdagen, en de aankoop van het Boon-kunstwerk gaat voorlopig niet door. De dag voordien was er naar verluid al grote onenigheid binnen sp.a over enkele aspecten van de organisatie van het Boonjaar, ook tussen de vroegere schepen Gracienne Van Nieuwenborgh en haar opvolger Dylan Casaer.

Een standbeeld ter ere van Louis Paul Boon in Aalst plaatsen, gaat zelden zonder problemen. Kunstenaar Roel D'Haese droomde er in de jaren 80 van om zijn Jan De Lichte-beeld op de Grote Markt - ter vervanging van Dirk Martens - maar door tegenstand van de toenmalige CVP mislukte dat. Het beeld staat nu op het Bolivarplein in Antwerpen, vlak voor het gloednieuwe gerechtsgebouw, en velen spreken van een gemiste kans voor Aalst.

Het bronzen standbeeld van Ondineke, een ander Boon-personage, werd in 2001 van haar sokkel aan de kapel van de Kapellekensbaan getrokken door vandalen. Ondineke staat om veiligheidsredenen niet langer aan de Kapellekensbaan in Erembodegem, maar in een hoek van de binnenkoer van het stadhuis van Aalst.

Het was de bedoeling dat er in juni tijdens of na de Boon-parade een nieuw kunstwerk zou onthuld worden dat Louis Paul Boon of zijn werk in de kijker zet. "Door de verdaging op de gemeenteraad zullen we de onthulling van het beeld niet meer kunnen koppelen aan de parade", zegt schepen Dylan Casaer een beetje treurig na de gemeenteraad. "Niemand binnen het schepencollege stelt in principe de aankoop van het Boon-kunstwerk in vraag. Maar er waren wel vragen rond de procedure. Hoe we de kunstenaar zullen kiezen, dat moeten we herbekijken. Er zijn minstens drie kandidaten die binnen een korte termijn een kunstwerk kunnen maken", klinkt het bij Dylan Casaer.

De oppositie vindt 81.000 euro voor een Boon-standbeeld veel geld. "Het belangrijkste Boon-standbeeld staat in Antwerpen, en dat zou moeten terugkeren", zegt Christoph D'Haese van N-VA. "81.000 euro is toch een aanzienlijk bedrag voor een nieuw kunstwerk. En de procedure roept veel vragen op: één leidinggevende ambtenaar mocht de kunstenaar kiezen. Het Boonjaar is een grote hommage aan Louis Paul Boon, en terecht, maar een kunstwerk lijkt me niet echt nodig."

Gracienne Van Nieuwenborgh wil liever niet te veel commentaar geven over de zaak. "De schepen ging akkoord om het agendapunt over het Boon-beeld te verdagen, en dus wil ik hem eerst de kans geven om met een nieuw voorstel te komen vooraleer ik er uitspraken over doe", zegt Van Nieuwenborgh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is